Itt vannak a nyilvánosságra hozott jelentés részletei: terrorizmust hoz a migráció Európába

2023. november 02. 13:44

A jelentés szerint a szerb–magyar határnál működő embercsempész csoportok között megkezdődtek a piac újraosztásáért folyó harcok.

2023. november 02. 13:44

A Mandiner beszámolt róla, hogy feloldották a titkosítás alól a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló nemzetbiztonsági jelentést.

A beszámolóból kiderül, hogy

a Magyarországon áthaladó balkáni migrációs útvonal felügyeletét terrorista csoportok vehetik át, ami számottevő kockázatot jelent.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy a migrációs nyomás növekedése és az Izrael–Hamász-háború miatt európai célpontok vonatkozásában egyre több lehetséges terrortámadásra utaló információ keletkezik – hangsúlyozta a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP-választás meghatározó vitája lesz Brüsszel elhibázott, rossz migrációs politikája

Felidézték, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a nemzetbiztonsági bizottság tagja a titkosítás feloldását azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha ez a vita a szőnyeg alá lenne söpörve. Kocsis hangsúlyozta, „ez nem állhat meg a titkosított jelentések szintjén, 

mindenkinek tudnia kell Európa legégetőbb problémáiról”. 

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint a jövő évi európai parlamenti választások meghatározó vitája lesz Brüsszel elhibázott, rossz migrációs politikája. Hangsúlyozta, „minden egyes terrorcselekményért a brüsszeli politika a felelős, a migránsútvonalakon ugyanis nemcsak a terroristákat, hanem a fegyvereiket is hozzák, ami ellen erővel kell fellépni”.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet arról is írt, hogy az jelentés rögzíti: a szerbiai befogadóközpontokba naponta 30-50 migráns érkezik Bulgária és Macedónia felől. Nagyságrendekkel többen jönnek ugyanakkor, akik nem regisztrálnak, ők egyenesen a magyar vagy a boszniai határ felé veszik az irányt. Csak

a szabadkai Makkhetes erdő térségében több ezer olyan migráns tartózkodhat, akik csupán a megfelelő pillanatra várnak, hogy továbbindulhassanak.

A jelentésből kiderült az is, hogy az embercsempész csoportok a feltűnésmentes, gyors utaztatásban érdekeltek. Illegális tevékenységük pedig olyannyira összetetté vált, hogy még a lakásokban, illetve a motelekben történő elszállásolást is megoldják. 

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a fokozott szerb hatósági ellenőrzések és razziák továbbra sem képesek megakadályozni sem a bűnbandák erőszakos jelenlétét, sem az illegális migránsok átjutását Magyarországra. A gyakori rendőrségi akciók következtében az embercsempészek megemelték tarifáikat,

 csak az illegális határátlépésért, szállítási költségek nélkül, ezer eurót is elkérnek.

Terroristák és jómódú kurdok

A jelentés külön részben tárgyalja Tádzsikisztán és Afganisztán viszonyát, valamint geopolitikai helyzetét. Kockázatot jelent ugyanis, hogy az Afganisztánban tömegesen élő tádzsikok határokon átnyúló kapcsolataikat kihasználva könnyen jutnak tádzsik útlevélhez. Ez azért fontos, mert a Független Államok Közössége térségén belül így már külön engedély nélkül utazhatnak. Moszkvai átszállással – mindenféle rizikó nélkül – egy-két nap alatt Belgrádba érkezhetnek.

Ezzel a módszerrel az Iszlám Állam, az al-Kaida vagy más tálib szélsőséges szervezetek tagjai észrevétlenül juthatnak az Európai Unió területére.

Másik fontos megállapítás, hogy a török illegális migránsok száma folyamatosan emelkedik. Jellemzően a jó anyagi hátterű törökök (kurdok) azok, akik rászánják magukat az utazásra. A török migránsok Szerbiába legálisan, repülőgéppel érkeznek, majd Belgrádból, elsősorban grúz embercsempészekkel folytatják útjukat Nyugat-Európa irányába – ismertették.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelentés szerint a jelentősen emelkedő haszon odavezetett, hogy a szerb–magyar határnál működő embercsempészcsoportok között megkezdődtek a piac újraosztásáért folyó harcok, küzdelmek. Az összetűzések résztvevői között radikális csoportok jelentek meg. 

A nemzetbiztonsági tájékoztató két afganisztáni csoport küzdelmét emelik ki. A dokumentum szerint a 313 és a 40-059 megnevezésű embercsempész kör közötti területharc következményeinek tudhatók be a vajdasági fegyveres összetűzések.

A tájékoztatóban arra is kitérnek, hogy szinte már mindennaposnak mondhatók a rendszeres verbális fenyegetőzések, és az, hogy fegyvert fognak a határvadászokra a migránsok.

Bűnügyi rekordok

A beszámolóban fontos bűnügyi adatok is olvashatók. Eszerint a szerb–magyar határszakaszon keresztül éjszakánként 1000-1200 illegális határsértést detektáltak az ideiglenes biztonsági határzárnál. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint augusztusban előfordult olyan eset, amikor a határzár egyetlen pontján, egy órán belül 293 illegális átjutót észleltek.

A rendőrség közlése szerint a 40. héten ismét rekordot döntött a feltartóztatott, majd visszakísért migránsok száma, amely ebben az időszakban 5606 volt. 

A nemzetbiztonsági tájékoztató arról is említést tesz, hogy

az erőszak fokozódik a határtérségben, amely próbára teszi az ott szolgálatot teljesítő állományt.

A dokumentum kitért rá, hogy az állam erőszakmonopóliumát alkalmazva ugyan választ lehetne adni a kihívásokra, de arra valószínűleg az embercsempészek és a migránsok is erőszakkal reagálnának. Ez pedig napi szinten jelentene életveszélyes helyzetet a hivatásos állományra és a migránoskra nézve is – írta a Magyar Nemzet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. november 03. 23:14
II. A vallást hódításra eszközül használók nem muzulmánok. A talibánok, Al-Kaida, Isis felemelkedése nyugati politikusok közreműködésével, felfegyverzési támogatásával történt aktuál geopolitikai érdek elérése miatt. A szerb-magyar határon a migráns had logisztikai ellátási szintje magyar lakosok többségének anyagilag elérhetetlen: idegenvezetés a legapróbb részletekig Iphone mobillal, ruházati világmárkák használata, migránsok fejenként euróezrekkel, eurótízezrekkel való ellátása az adott európai hely elérése után nem a nomád kecskepásztorok szintje. Titkosszolgálati háttér nélkül ez lehetetlen. A Balkánon keresztül Európa szívének iszlám elárasztása geostratégiai érdekeket rejt. Nem kommunizmussal, hanem iszlámmal tarolhatók és anyagilag arathatók le a mai európai társadalmak. Az iszlamizált Európa a kifosztásnak eddig ellenálló Kelet meghódítására lesz alkalmas. A világuralom megszerzéséhez használják eszközül a korábban is vallások mögé bújó gyarmatosításokat irányítók.
polárüveg
2023. november 03. 23:08
I. A fegyverhasználat eszkalációt okozhat, főleg, hogy már az elit talibánok itt vannak. Az angol birodalmi gyakorlat az öngyilkos merénylők, támadók ellen a disznóvérrel öntözés volt a sírjukra, a merényletek leálltak. Hasonló humánus (nem fegyveres), de muzulmán embernek visszataszító megoldás mérsékelheti a muzulmán buzgóságot az erőszakos határáttörésekre. A kismalac és a kopasz farkas mese migrációról szóló rejtett történetében pont ez a tanulság van átadva az utókornak: a farkas gyenge pontjára való hatás: a nem erőszakos hatás is elég a cél eléréséhez. Amitől fél, azt kell felemlegetni, használni ellene. A főhősnek választott kismalac forma jelzi a korszakot és a megoldást is. A korábbi migrációs tanmesében a hét gida: a gida-(sz)kita származású hetti-ta "héttörzs" népek migráció általi bukásáról volt szó. A kismalacos mese már iszlám kalifátusok utáni korból származik. Nos, Ujguria, Egyiptom, Közel-Kelet valaha több vallású népei mára muzulmánok szinte mind.
catalina11
2023. november 02. 16:02
valamit nem értek. Schulz elvtárs azt mondta, hogy migránsok értékesebbek az aranynál. Persze lehet hogy az emberkereskedőkre gondolt, neki bizonyára tényleg értékesek.
catalina11
2023. november 02. 15:57
Itt vannak a nyilvánosságra hozott jelentés részletei: terrorizmust hoz a migráció Európába" ki hitte volna? „A bevándorlók ügyében maga Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek "fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön, vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!