Karikó Katalint kirúgták, de van egy erős üzenete a döntésről

2023. november 23. 16:04

Karikó Katalin a Mathias Corvinus Collegium és a Szegedi Tudományegyetem közös szakmai eseményén elárulta, akkor sem tartotta magát sikertelennek, amikor tíz évvel ezelőtt elbocsájtották állásából, és úgy véli, a tudni akarás fontosabb a Nobel-díjnál.

2023. november 23. 16:04
Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatónő
Klein Ron

„Engem mindig lefokoztak, kirúgtak, tehát, ha csak a sikerre koncentrálok, ma már valami egészen más területtel foglalkoznék.

Egyébként sokan kérdezik tőlem, hogyan lehetnek sikeresek?

Mindig azt mondom, hogy relatív, miben mérjük a sikert. Hány nyelven van Wikipédia-oldalad, hányszor tudsz felállni a kudarc után?” – tette fel a kérdést az online bejelentkező Karikó Katalin a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Szegedi Tudományegyetem közös szakmai eseményén. A Nobel-díjas magyar kutatóbiológust vastaps fogadta a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, ahol egy órán keresztül kérdezhették az MCC-s diákok.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha nincs pandémia, nincs Nobel-díj

Hangsúlyozta, ő akkor sem érezte magát sikertelennek, amikor tíz évvel ezelőtt negyedszer is kirúgták, mert tudta, hogy amit tesz, az fontos. Karikó Katalin hozzátette, nem hiszi magát tehetségesnek, speciális képességekkel sem rendelkezik, de állandóan tanult, kitartóan kutatta a saját kérdéseire adható válaszokat, és sohasem adta fel céljait. „Ha nem lett volna pandémia, valószínűleg nem kapok Nobel-díjat. De ettől még biztos voltam benne, hogy ez fontos és segít majd az embereken, legfeljebb más viszi majd tovább, amit én elkezdtem.

Egyáltalán nem vágytam arra, hogy valaki megveregesse a vállam, milyen jó vagyok"

– szögezte le a tudós, aki úgy véli, a tudni akarás fontosabb, mint a Nobel-díj, mert az „csak egy díj”.

Akik másban keresik a hibát, nem tanulnak semmiből

„Az én történetem jó példa arra, hogy az ember minden kudarc ellenére tovább tud menni. Pályám sohasem arról szólt, hogy mindig előléptettek. Nem tudom még most sem a tutit, de sohasem panaszkodom, nem másokat okolok, hanem célokat tűzök ki magam elé és a megoldáson gondolkozom. Amikor tíz évvel ezelőtt kirúgtak, azzal érveltek, nem magyaráztam el eléggé, mivel foglalkozom. Nem lehet, hogy csak ők nem tudtak megérteni engem? Az ilyen emberek, akik mindig másban keresik a hibát, nem tanulnak semmiből” – mutatott rá a világhírű kutató, aki azt is elárulta, az elmúlt három évben keveset tudott dolgozni, mert többnyire repülőkön, repülőtereken és előadótermekben tölti az idejét.

Ezt is ajánljuk a témában

A tudomány olyan, mint a krimi

Ha már a Nobel-díjjal megkoronázva ilyen nagyívű pályát járt be, igyekszik visszaadni minél többet a tudománynak és az oktatásnak, segít kutatótársainak, a vele született betegségek megoldásain dolgozik, szabadalmi kérvényt nyújtott be, valamint a BioNTechnek továbbra is ad tanácsokat.

„Néha úgy érzi magát az ember a tudományban, mint a krimiben, hogy forró nyomon jár. Aztán többnyire rájön, hogy egyáltalán nem, és van több százezer további forró nyom is, amit ki kell vizsgálnia. De közben sok mindent megtanulunk, ami később, más területen valódi megoldást jelenthet, tehát nem dolgoztunk hiába” – mondta Karikó Katalin, aki többször is elismételte,

nem a díjakban látja elsősorban a sikerességet, hiszen pályája során végig kitartóan dolgozott, az első 40 évben mégsem kapott egyetlen elismerést sem.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó vélemény

undefined

Constantinovits Milán

Mandiner

Idézőjel

A „Hol pisil a Megváltó?” és „A pedofil is ember” szerzője igazi mesterművel jelentkezett.

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. december 26. 13:19
Csodálom, h. Karikó Katalin ìlyen tiszteletlen, sőt pimasz hir cime után "kirugták" , még Magyarországon marad és támogatja Szegeden a hazai tudományos kutatást a Nobel-dijával. Egy ilyen ország nem érdemel semmit, csak csalókat és olyan vezetést, mely külföldre sibolja ki a nemzeti értékeket saját offshore cégeibe. Ennek ellenére fel akarják támasztjani 2O24-ben a fortélyos csalódkat a hamvaikból...
Bálint József
2023. november 26. 22:38
Karikó 17 millió ember halálában bűnrészes. A Pfizer (Karikóval egyetemben) eltitkolta azt a tényt, hogy 1. a kationos nanolipidek köztudottan CARPA-reakciókat okoznak. A CARPA-reakciók komplement-aktivált álallergiák, amelyek kiszámíthatatlanok, nem tesztelhetők, gyorsan vagy lassan jelentkezhetnek, és néha halálosak lehetnek. Az emberek 5-45%-ának van CARPA-reakciója a nanolipidekre, míg a penicillinre kevesebb mint 2%-nak. A probléma legalább 2014 óta ismert, valójában már korábban. 2. A nanolipid-kolloidok a szervezet saját fehérjéiből koronát szereznek, ami személyenként eltérő, és masszívan befolyásolja a termék hatását és a célpontot. Ezt az Onpattroból tudták, amellyel az engedélyt összehasonlították. 3. A PEGilált nanolipid minősége befolyásolja a termék stabilitását és mellékhatásprofilját. 4. Az izomba adott injekció mélysége befolyásolja a termék célterületét. Ez 2015 óta ismert. Forrás: https://drbine.substack.com/p/kationische-nanolipide-was-die-hersteller
karakter-2
2023. november 25. 18:17
Tisztelt auditorium! Elismerem, hogy a jóindulat szól magából, de azt is látom, hogy egy élet kevés lenne arra, hogy megértse, hogy ön végtelenül korlátolt, és fogalma nincs az mRNS vakcina biológiai és epidemiológiai hatásairól. Ennek ellenére arra kérem, hogy fogadja el, hogy ha egy emberbe bele akarnak nyomni egy gyógyszert, akkor annak az embernek lehessen véleménye a gyógyszerről. Ellenkező esetben Mengele szintjére jutnánk. Felőlem istenként ünnepelhetik Karikót, de ha az mRNS vakcina gyermekeken szívbetegséget, vagy halált okoz, akkor azt legyen lehetősége bárkinek (a megfelelő tudományos hivatkozásokkal alátámasztva) leírni. Az pedig legyen az ön problémája, hogy tudományos rálátás és nyelvismeret híján a Karikó - párti dilettáns magyar médiából tájékozódik.
auditorium
2023. november 25. 15:20
Tisztelt Mandiner Szerkesztőség ! Dr. Karikó Katalin Nobel-dijas kutatónk NEM érdemli meg, hogy ennyi ostoba és alpári véleményt leközölj. Ne tegyél ki róla semmi cikket, mert a magyar nép nemcsak hálátlan, hanem irigy is. Sok magyar nem fogja fel, hogy Ázsiában sikerült amcsi közreműködésével olyan virusokat "kifejleszteni" és véletlenül kiereszteni, melyek a tüdőt támadják meg. 15 millió ember halt meg a világon a Covid miatt, számuk ennek tizszerese is lehetett volna vakcinák nélkül. Ahogy Dr. Fleming penicillin feltalálása 1928-ban sok millió ember életét mentette és menti meg ma is, hasonlóan hálásak lehetünk Dr. Karikó Katalinnak, mert kutatásának eredményét most kisérletezik ki a BioNtechnél a rákgyógyitásnál, pl. melanóma esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!