Le Figaro: Budapesten gyűlik az ukrajnai katonáknak nyújtott segítség

2023. november 06. 10:25

A francia lap szerint a magyar média nem rest azzal vádolni Kijevet, hogy az ukrajnai magyarokat „ágyútölteléknek” küldi a frontra.

2023. november 06. 10:25

A Le Figaro online felülete riportot közölt az ukrajnai magyar kisebbség háborús erőfeszítéseit támogató anyaországi csoportról, a Kárpátaljai Sárkányellátó nevű Facebook-csoportról. A tudósító szerint a magyar kormány ugyan megtagadja az ukrajnai fegyverszállítást, de a civilek összefogtak kárpátaljai társaik megsegítésére.

A cikk megszólaltatta Trautmann Balázst, a csoport egyik alapítóját, aki elmesélte, hogy a támogatói csoportban összegyűjtött adományból olyan felszereléseket (például hőkamerákat) vásárolnak, amelyekre a 68. kárpátaljai zászlóaljban harcoló magyaroknak szükségük van. Trautmann arról is beszélt, hogy egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy bankszámlát nyit az adományozásra, és az első 24 órában 1 millió forint gyűlt össze. Az alapító kitért arra, hogy a 68. kárpátaljai zászlóaljban nem csak magyarok harcolnak, hanem Kárpátalja többi nemzetisége is, „Kelet-Európa nagyszerű keveréke”.

Trautmann hangsúlyozta: semmiféle erkölcsi álláspontot nem foglal el azokkal kapcsolatban, akik magyar útlevelük használatával külföldre mentek a besorozás elől. A Le Figaro azt írja,

a Fidesz által irányított média nem rest azzal vádolni Kijevet, hogy az ukrajnai magyarokat „ágyútölteléknek” küldi a frontra.

A francia lap szerint a magyar kormány az orosz propagandát visszhangozza azzal, hogy a „nemzeti kisebbségek erőszakos mozgósításáról” és az „Oroszország elleni harcra kényszerült magyarokról” beszél.

A cikket a Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: EDOUARD BRANE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. november 06. 16:02
A francia zsoldosokkal (szintén Zselé ágyútöltelékei) viszont nincs ilyen gond, azokat enm sajnáljuk.
Agricola
2023. november 06. 15:44
Figaro remekül viszi az ügyeket, Figarót veheted, hívhatod, viheted, A munka szépen megy a kezében, Ő megcsinálja, te meg csak állj! Mert előtte tágul az akadály! Mert előtte tágul az akadály, az akadály.
polárüveg
2023. november 06. 15:22
Érdekes ez a Figaro. Amikor az igazságot orosz propagandának állítják be, akkor ráfér egy kis fazonigazítás arra a Figarora.
Dr Bubo
2023. november 06. 14:43
Aztán majd kiderül, hogy ez is a szarosgyurka pénze...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!