Pintér Sándor: Volt halálos kimenetelű fegyverhasználat a szerb-magyar határon

2023. november 14. 18:03

A Pesti Srácok azonban azt is megtudta, hogy nem volt magyar érintettség.

2023. november 14. 18:03
PINT…R S·ndor

Pintér Sándor belügyminiszter éves beszámolót adott kedden az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága előtt. A tárcavezető részletesen beszélt az ország rendvédelmi helyzetéről, valamint a határvédelemmel járó nehézségekről.

A belügyminiszter elmondta, hogy rendkívüli a magyar-szerb határszakaszon az illegális migránsok okozta helyzet – olvasható a Pesti Srácok oldalán.

Pintér Sándor úgy látja, hogy nehéz, de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium. Megfogalmazása szerint rendkívüli év volt, a határaink mellett háború van, az ukrán–orosz háború jelentősen befolyásolja Magyarország rendvédelmi, rendészeti helyzetét. Elsősorban az ukrán menekültek érkeztek nagy létszámban Magyarországra.

„545 ezren közvetlenül Ukrajnából menekültek Magyarországra, míg Románián keresztül 697 ezren. A menekültek ellátása rendkívüli feladat volt, de mindenki megfelelő ellátást kapott” – hangsúlyozta a miniszter.

Szerb-magyar határ

Hozzátette: 

Ugyanakkor rendkívüli volt a magyar–szerb határszakaszon is az illegális migránsok okozta helyzet, amely komolyan megterhelte a magyar határt. A határvadászegység felállt, amely jogilag és a gyakorlatban bizonyította a hozzá fűzött reményeket.”

„Folyamatosan tárgyalunk a szerb hatóságokkal, a nyugat-balkáni belügyminiszterekkel közösen is áttekintettük a migrációs helyzetet. Az elmúlt két hétben érzékelhetően csökkent az illegális migráció Szerbia irányából, a szerb hatóságok eredményesen lépnek fel. Sikeres volt a közös információkon alapuló akció, amelyben fegyvereket, köztük sorozatlövő gépkarabélyokat, kézifegyvereket, vállról indítható páncélelhárító eszközöket is lefoglaltak” – mondta el a biztosság ülésén.

November 27-én a V4-ek, valamint Ausztria és Németország belügyminiszterei közös értekezletet tartanak Röszkén 

– jelentette be Pintér Sándor.

Halálos kimenetelű lövöldözés a határon

Pintér Sándor az illegális migráció kapcsán azt is megemlítette, hogy volt halálos végű fegyverhasználat a szerb-magyar határon. A Pesti Srácok informálisan megtudta, hogy hol történt az eset: 

a tárcavezető az embercsempészek közötti vajdasági lövöldözések kapcsán említette a fegyverhasználatot. 

Tehát nem magyar határrendész, vagy határvadász adott le halálos lövést, nem is őket érte lövés szerb oldalról, hanem a zöld határ mentén, a vajdasági erőkben megbújt embercsempészek lőtték egymást. Halálos áldozat a migránsok és az embercsempészek közül került ki.

Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága

A cigányság felemelkedése, az ukrajnai helyzet, és a nemzetiségi iskolák és oktatás biztosítása körüli kérdések azok a csomópontok, ahol a legtöbb probléma keletkezik a tárcánál” – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságában az éves meghallgatásán kedden a parlamentben, közölte az Origo. 

Hozzátette: A kormányzat számára megnehezíti a helyzetet, hogy a cigányságnak továbbra sincsen szószólója, de szerencsére Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos biztosítja a kommunikációt a felek között. „A felemelkedési program jelentős része a cigány lakosság által lakott régiókban zajlanak. Több területen sikerült előrehaladást elérni a felzárkózás területén, javult az iskolalátogatások száma, és az iskolaelhagyások száma is csökkent” – fogalmazott a belügyminiszter. 

Nyitókép:MTI/Bruzák Noémi

 

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 15. 10:34
Miért nem lőnek?
ghelmddfd
2023. november 14. 18:27
miniszter éves beszámolót adott kedden az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti B -------- Miniszter? Az egy Sklave. Beszámol? He? 1 s 2? he? Ez is bezahlungol? Magyarul regu van, nem rege, a ra és re stumától. Nem ad, magyarul ena regu raktányja rejni: regut rejni. Országtagadó vagyem, nekem rejku van, éshát nem rakem. Rendészet? Ezt a hangot se rakem. He? Na egal, ezeknek a libcsiknek dolguk nem van a ra és re stumával, a rendvel, a rációval.
Zsolt75
2023. november 14. 18:19
Vállról indítható? Az igen. Békével jöttek.
Bell & Sebastian
2023. november 14. 18:13
Mondjuk bajos is lenne lövést leadniuk a magyar oldalon, ha se lőszert se tárat nem kapnak. Miből gondolja a belügy miszter, hogy a nagyon veszélyes tálib migránsbefőttek még nem láttak tűzkész fegyvert?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!