Pressman úr jön-megy

2023. november 15. 22:35

Így is marad, ameddig haza nem zavarjuk a francba ezt az elviselhetetlen, impertinens, ócska, gátlástalan nyomorultat.

2023. november 15. 22:35
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Pressman újfent tárgyalt a Bírói Tanács bíráival. Ez azért nagyon örvendetes, mert már az első tárgyalása is remekül sikerült. S gondolná az ember, miután Pressman első találkozásából a magyar bírákkal elég nagy botrány lett, a nagykövet úr észbe kap, és nem tesz többé ilyen lépést. Nos, ez a feltételezés naivitásnak bizonyult. Pressmant nem olyan fából faragták, hogy holmi botrány eltántorítsa eredeti szándékától. Ami nem lehet más, mint »példátlanul súlyos beavatkozás az igazságszolgáltatásba«.

Persze, ha jól belegondolunk, ebben sincs semmi meglepő. Ugyanis Pressman nem nagykövetnek jött ide, hanem helytartónak. És az égvilágon mindenbe beavatkozik, nem csupán az igazságszolgáltatásunkba. Beavatkozik a magyar bel- és külpolitikába, a törvénykezésbe, a kultúrpolitikába – bármibe.

Ezt is ajánljuk a témában

De ha már igazságszolgáltatás. Az Egyesült Államok igazságszolgáltatásáról, bírói rendszeréről ezt olvashattuk a minap: »A Legfelsőbb Bíróság politikai összetétele még 2020-ban változott meg drasztikusan a konzervatívok javára. Azóta, hogy Amy Coney Barrettet kinevezték a testületbe, a konzervatív kötődésű bírák aránya 6-3 a liberális szemléletmódú bírókhoz képest. A fejleményeket a liberálisok agresszív terjeszkedésként élik meg«. »Minden jel arra utal, hogy ez a 6 bírából álló minősített többséggel rendelkező közösség több fronton is arra készül, hogy az ítélkezési gyakorlatot agresszívan mozdítsák el a konzervatív irányba (…)« – állítja Elizabeth Widra, a washingtoni székhelyű, liberális jogvédő szervezetnek, a Constitutional Accountability Centernek az elnöke. Widra szerint a folyamat közben a bírák az olyan alapelvekkel sem törődnek, mint a precedensek tiszteletben tartása, vagy a bírói önmegtartóztatás.

Ez mindenesetre roppant érdekes. Mert például idehaza elég furcsán nézne ki, ha amúgy bárki tisztában lenne a bírák politikai irányultságával, az pedig még ennél is furább lenne, ha a magyar bírák saját politikai irányultságuk szerint hoznának ítéleteket, és »az ítélkezési gyakorlatot agresszívan elmozdítsák« bármilyen irányba. S ha itthon valaki mégis úgy érzi, hogy egy-egy ítélet politikai elfogultságot hordoz, s ennek netán hangot is ad, akkor azonnal jön a véleménykommandó és elmagyarázza – eléggé agresszíven –, miszerint ilyen nincs és nem is lehet.

Mindezt csak azért említem, mert Pressmannak odahaza is lenne »beavatkozni valója«. De ilyesmi nyilván eszébe sem jut, ilyesmire csak itt vetemedik, a »gyarmatokon«, a (fél)periférián, ahová elküldték politikai szolgálataiért cserébe helytartónak. S mindez így is marad, ameddig hagyjuk. Ameddig például haza nem zavarjuk a francba ezt az elviselhetetlen, impertinens, ócska, gátlástalan nyomorultat”.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. november 16. 22:32
azokat a birakat akik idegen kovetsegekre jarkalnak iranymutatasert azonnal levaltani es letoltendot a nyakukba
Magorka
2023. november 16. 20:19
Szerintem ez nyílt provokáció az országunk ellen El kellene gondolkodni, meddig tűrjük. Értem, h az USA elvileg szövetséges, de akkor viselkedjen is úgy. És ha most valaki azt gondolja, h mi nem vagyunk jó szövetségesek, az téved. Itt a szuverenitásunk kérdőjeleződik meg.
Kamcsatka5
2023. november 16. 19:37
És hova? Amerikába vagy belgiumba, esetleg.....
tizennyolcfok
2023. november 16. 19:36
van olyan nap, hogy ez a szájbabaszott szarzsák sváb geci nem uszít?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!