Megszavazták: visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten

2023. december 12. 18:17

Ennek értelmében a jövő júniusi önkormányzati választáson már pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban.

2023. december 12. 18:17
null

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Mi Hazánk Mozgalom által benyújtott javaslatot, s annak módosítóját, amelyet 135 képviselő támogatott, 40-en nemmel szavaztak, 6-an pedig tartózkodtak – mégpedig a benyújtók: Toroczkai Lászlóék.

Ennek értelmében 

visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten, 

a jövő júniusi önkormányzati választáson már pártlistákra is lehet szavazni a fővárosban.

Vagyis: visszatérnének Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz, és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

A bejutási küszöbről: eredetileg két jelölőszervezet közös listájának 10, több szervezetének 15 százalékot kellett volna elérnie a mandátumszerzéshez, azonban ezt törölve (módosítóval) minden listánál 5 százalékos küszöböt húztak meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Novák Előd a parlamenti vitában eredetileg azzal indokolta a javaslatot, hogy szerintük nem igazságos, hogy míg vidéken, a vármegyei közgyűlésekben arányos választási rendszer van, a fővárosban „torz, igazságtalan, antidemokratikus” választás alapján kerülnek a képviselők a közgyűlésbe.

 A javaslat célja szerinte az volt, hogy

megfékezzék a 0,5 százalékos Párbeszéd túlhatalmát Budapesten, 

hiszen úgy van a pártnak Karácsony Gergely személyében főpolgármestere és több kerületben alpolgármestere, hogy nincs mögöttük tényleges társadalmi támogatottság.

Az országgyűlési marad

A Mi Hazánk egy országgyűlési választási javaslatot is benyújtott, ezt azonban a szavazáson lesöpörték: 13 igen, 156 nem és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés elutasította a Mi Hazánk-frakció két képviselője által jegyzett parlamenti határozati javaslatát „Az országgyűlési választási rendszer arányosabbá tételéről”. Elfogadása esetén a törvény felszólította volna a kormányt, hogy változtasson egy jövő év január 31-ig benyújtott törvénymódosító javaslattal a hatályos szabályozáson.

Az indoklás szerint „annak érdekében, hogy az országgyűlési választások eredménye arányosabban, a demokrácia alkotmányos alapelvéhez hűen tükrözze a választói akaratot.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. december 27. 17:36
... höhöhö - visszacsinálták a Tarlós-törvényt! Boldogult bakakoromban is hetente volt központi tisztagatya-csere ....
Perczel Éva
2023. december 13. 05:44
Eddig csak a Kétfarkúak tartoztak a fura népekhez, de azok legalább nem ülnek a döntéshozók között. A Ti Hazátok a saját javaslatát sem fogadta el? Skizók, és/vagy nagyon komoly cuccot szívnak?
Kecmec
2023. december 13. 05:11
Számomra csak az érdekes, hogy a pesti népet a lassan négy éve regnálo káoszba,koszba és dugókba álló embereket kompenzálja egy betegesen hazudozó,debil mosolyú stróman polgarmester......
iimre
2023. december 13. 05:03
"Kozmosz 2023. december 12. 22:23 Nem fog változtatni az eddigi eredményeken." A cél nem is ez, hanem a következő, ahogy a cikkben is írják: "Novák Előd a parlamenti vitában eredetileg azzal indokolta a javaslatot, hogy szerintük nem igazságos, hogy míg vidéken, a vármegyei közgyűlésekben arányos választási rendszer van, a fővárosban »torz, igazságtalan, antidemokratikus« választás alapján kerülnek a képviselők a közgyűlésbe. A javaslat célja szerinte az volt, hogy megfékezzék a 0,5 százalékos Párbeszéd túlhatalmát Budapesten, hiszen úgy van a pártnak Karácsony Gergely személyében főpolgármestere és több kerületben alpolgármestere, hogy nincs mögöttük tényleges társadalmi támogatottság."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!