Nahát, a Telex olyan címmel hozott cikket az EU-s pénzek érkezéséről, hogy abban valósággal megtestesülve áll elénk a féktelen balos mindenszarizmus

2024. január 12. 05:34

Egyszerűen nem hajlandók észrevenni, hogy itt valójában régóta az EU zsarol minket, nem pedig mi őket. Az EU packázik Orbánnal, és nem fordítva.

2024. január 12. 05:34
null
Szilvay Gergely

Megjött a Brüsszeltől kizsarolt garancia, most már tényleg biztosan 32 százalékkal nő a tanárok átlagos fizetése” – ezzel a címmel tudósít a Telex a tanárok valóban megvalósuló fizetésemeléséről.

A címből két dolog jön le: egyrészt, hogy a telexesek nem értik az Európai Unió működését; másrészt, hogy a balos média úgy működik, tandemben az Európai Parlament baloldalával, hogy mindent kimagyaráznak. Utóbbi annyit tesz, hogy sosem fogja őket egy jobboldali meggyőzni arról, hogy bármi jó is történik a jobboldali kormány alatt, mert 

mindenhez találnak valamit, amin fanyalogni tudnak. 

Azaz a címadásban megtestesül a telexes-baloldali mindenszarizmus. 

A mindenszarizmus belépőszintje a bezzegromániázás. Az a helyzet, hogy elég gyakran járok Erdélyben, Romániában, azaz van tereptapasztalatom, s akármilyen mutatókat produkálnak is a románok, se nekem, sem erdélyi vagy éppen csángóföldi ismerőseimnek nem fogja tudni senki megmagyarázni, hogy jobb nekik, mint a „táposoknak” (a magyarországiaknak). Eme mindenszarista bezzegromániázás erőlködős megnyilvánulása volt a bukaresti karácsonyi vásár kajaárainak összehasonlítása a budapestiekkel, melynek sugallata az volt, hogy a bukaresti karácsonyi vásár jobb, mint a budapesti – s lehet, hogy a kajaárai jobbak,

de az összbenyomás, már bocsánat, mégsem ugyanaz, sőt a különbség elég erőteljes volt, a budapesti javára.

De hát, ugye, a kajaárak, a Telexnek hirtelen azok voltak a legfontosabbak!

A tanárok béremeléséről szóló hír telexes címe azt szeretné sugallni, de hát nem kell ezt magyarázni, hogy

hiába emeli a tanárok bérét a kormány, ettől még egy utolsó, szemét, zsaroló bagázsról van szó, az emelés csak azért valósul meg, mert „kizsarolták”.

Akármi jó történik az országban, a Telexnek és társainak mindig van egy „de”-je, egy kifogása arra, hogy visszamerüljenek a kamaszos spleenbe és mindenszarizmusba, és így is „keretezik” a dolgokat.

Ráadásul az egész zsarolós narratíva arról tanúskodik, hogy nem értik, hogyan működik az Európai Unió. Vagy értik, és teljes tudatossággal a föderalista erők mellett állnak. Ellenkező esetben ugyanis nem arról szólna a narratívájuk, hogy Orbán itt évek óta zsarolgatja az EU-t. Ők úgy gondolják, hogy van egy közös EU-s érdek, amit fentről meghatároznak, és Orbán a hatalma fenntartása érdekében zsarolgatja az EU-t a vétójoggal meg mindenféle más eszközökkel, mert sajnos a fránya politika ezt lehetővé teszi, be kell zárni eme „kiskapukat”.

Eközben egyrészt nincs „közös EU-s érdek”, csak akkor, ha a tagállamok arra jutnak, hogy van közös érdekük. Bocsánat, de nem az EU-nak vannak tagállamai, hanem a tagállamoknak van EU-ja. 

Ha pedig nem lenne úgynevezett „vétójog”, valamint győzedelmeskedne az EP balos többsége által vallott szemlélet, ami egyre több területen szorgalmaz EU-s mikromenedzsmentet, az azt jelentené, mint párszor megírtuk, hogy a kormányok ideológiai beállítódásaitól függetlenül a nagyok bedarálnák és ignorálnák a kicsiket, s pár év után a kis államok ott találnák magukat, hogy a nagyok vezérelte EU átírta a törvényeiket, átalakította az adózásukat, és nincs mozgásterük; például nem dönthetik el, hogy milyen vasútvonalakat zárnak be vagy nyitnak meg, vagy hogy mely írók szerepelhetnek a tantervben.

Ne legyen kétségünk, a mostani EP és az EU vezetése szíve szerint minden tagállam teljes törvénytárát átbogarászná, és minden apróságba beleszólna.

Azt már csak fűszerként jegyzem meg, hogy az EU telexes-balos értelmezése erősen esszencialista, márpedig az esszencializmus jussa általában a nevetség tárgyává válás és a kiátkozás a társadalomtudományokban. 

Ezt is ajánljuk a témában

De egyáltalán miért tartjuk zsarolásnak, hogy élünk az EU-s alapszerződések és jogszabályok adta lehetőségünkkel? Megfordítva: miért lenne nekünk meg az összes másik tagállamnak jó, ha feladnánk a „vétójog” adta érdekérvényesítő lehetőségünket, egyszer és mindenkorra?

Miért lenne jó, ha feláldoznánk magunkat az EU-s „többség” oltárán, minden ügyben, előre?

Ezt a mértékű önfeladást is csak a magyar baloldal és a Telex & Co. képes erőltetni. 

Nem mellesleg: egy esetleges baloldali kormánynak nem jönne jól ez a „vétójog”?

A másik, amit a Telex nem hajlandó észrevenni, hogy itt valójában régóta az EU zsarol minket, nem mi őket. Az EU packázik Orbánnal, úgy, hogy az alapszerződésekben nem létező uniós jogköröket találnak ki, az Európai Unió Bírósága az USA Legfelsőbb Bíróságának 19. századi politikai szerepét másolva a föderalizáció eszközévé tette magát, kreatív módon értelmezve az uniós jogot,

az EP tulajdonképpen nyíltan politikai alapon cseszteti hazánkat, amit jogi köntösbe öltöztet, és ezt egyes képviselői nyíltan be is vallják. 

Egyes területeken gyakorlatilag rábíztuk az EU-sokra, hogy írják meg a jogszabályt helyettünk, vagy épp egy az egyben alkalmaztuk az általuk javasolt formulákat, utólag meg is mutattuk, hogy így jó lesz-e. Nem tudom, az ilyesmi mennyiben zsarolás a részünkről, miközben valójában jóval messzebb mentünk, mit ameddig szükséges lett volna, hiszen olyan területeken engedtünk beleszólást a törvényeinkbe, amelyekhez az EU-nak semmi, se semmi köze (oktatás, felsőoktatás).

A Telex persze azt szeretné, ha lenne köze, és az EU-nagybácsi segítene eltakarítani a csúnya Orbánt. 

Végső soron pedig a Telex nemes egyszerűséggel a tárgyalásos érdekvédelmet, a politika egyik legalapvetőbb, egyetemes velejáróját nevezi zsarolásnak.

A telexes gondolkodás alapján az egész EU-ban semmi más nem történik, amikor összeül a tanács, vagy alatta a Coreper 1 meg a Coreper 2, mint zsarolgatják egymást: ha te ezt léped, én ezt lépem, de ha megteszed ezt, akkor én megteszem azt. Ez néha kevésbé fáj, máskor jobban, néha többeknek vannak kifogásaik, máskor keveseknek. A lényeg az, hogy ebből a szemszögből nézve az egész EU arról szól, hogy körbezsarolják egymást a tagállamok és EU-s intézmények.

Vagy a baloldal úgy gondolkodik, hogy egyes jogokkal, lehetőségekkel a határhelyzetekben (egy mindenki ellen) nem „illik” élni, mert „nem erre találták ki őket”? Bocsánat, vegyük már komolyan a politikai intézményrendszert, jogokat és hasonlókat:

a kétharmaddal is lehet élni itthon, meg a vétójoggal is az EU-ban. Arra vannak. Ezek nem puszta elméleti lehetőségek. 

Telexék és az egész EU-s baloldal végső önfelmentése és magyarázata persze az, hogy Orbán szerintük autokrata-féldiktátor-akármi, aki ellen minden eszköz bevethető, hogy helyreálljon „a rend”. Valójában azonban, mint arra Frank Füredi is rámutat, arról van szó, hogy roppant kínos a liberális föderalistáknak (akik a baloldal híreszteléseivel ellentétben léteznek), hogy van nemzeti-konzervatív opció, ráadásul hosszú távon működik is.

Ez ugyanis a liberális föderalisták alapvető meggyőződéseit ássa alá.

Ezt is ajánljuk a témában

(Nyitókép: )

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. január 19. 12:21
Bohóc. Nyilván Van Másik!! (Rajkin)
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 13. 05:18
"K4t1nk4 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 12. 17:42 Felesleges a hangulatkeltés, amit beígértek azt meg fogják kapni. Most hó közben, vagy hó végén a tavalyi különbözetet, februártól meg az új fizut." Meglátjuk, valóban így lesz-e!
catalina11
2024. január 12. 21:56
erre reagált rintintin recipkoki? "..Budapest és a zsidóság egyesített hatalma leginkább a hírlapirodalmon nyugodott -állította Szekfű Gyula - a Három nemzedék című művében. Miután a hírlapirodalom teljesen kapitalizálódott és elzsidósodott, a keresztény magyar is csak akkor jut szóhoz, ha szélsőségek szolgálatába áll, és a zsidó hírlapokkal vetekedve űzi és hajszolja a magyart, a közjogi viszály, gyűlölködés és a nemzeti vétkek útvesztőjében..."
FeketeFehér
2024. január 12. 17:43
Szilvay szokása szerint szánalmas. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!