„Orbán egy antidemokratikus alak” – mondja Anne Applebaum, akinek férje a lengyel köztévét kicsináló Tuskék külügyminisztere

2024. január 01. 14:28

Az amerikai újságíró férje oroszlánrészt vállal „a »megfelelő« lengyel álláspont kidolgozásában”.

2024. január 01. 14:28

Anne Applebaum „amerikai–lengyel újságíró nevével számos helyen találkozhatnak mindazok, akik követik a világsajtót és benne a Kelet-Közép-Európáról szóló beszámolókat” – írta meg a Soros legfontosabb embereit taglaló cikksorozatának hétfői írásában a Magyar Nemzet.

Mint a lap rámutat: noha Anne Applebaum csak korábban szerepelt az Action for Democracy (A4D) nemzetközi tanácsadó testületében, és neve már nem található meg a szervezet honlapján, az 59 éves, Pulitzer-díjas Applebaumot mégis bevették sorozatukba, az is kiderül, miért.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a Korányi Dávid vezette A4D neve is felmerült a 2022-es magyarországi választásokba való beavatkozási kísérletek kapcsán, és mint a Magyar Nemzet rámutat: a szervezet a 2023-as lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzék mögötti erőket támogatta. „Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd itthon számítani” – teszi hozzá a lap.

Az A4D maga is négy fontos választási „csatatere” egyikének tüntette fel Lengyelországot, 

a demokrácia és a jogállamiság védelmére hivatkozva – mutat rá a Magyar Nemzet. Mint a lap rámutat: a nemzeti-konzervatív Morawiecki-kormánnyal szemben a Donald Tusk vezette ellenzék holdudvarát támogatták, közleményük szerint összesen tizenkét szervezetnek juttatva támogatást.

Az őszi választások eredményeképpen Mateusz Morawiecki újabb kormánya már nem is kapott bizalmat a lengyel parlamentben, Tuské viszont igen. Mint a Magyar Nemzet rámutat:

a jelenlegi lengyel kabinet külügyminisztere Anne Applebaum férje, Radoslaw (Radek) Sikorski lett,

aki korábban, 2007 és 2014 között betöltötte már ezt a posztot Tusk előző kormányában.

Sikorskiról szólva a Magyar Nemzet felidézte: valaha konzervatív újságíró volt, sőt két éven keresztül – anélkül, hogy tagja lett volna a pártnak – a 2014 és 2023 között kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátori csoportjához tartozott. „De később ideológiailag hasonulhatott feleségéhez, aki szerint a PiS idegengyűlölő és nacionalista” – írja a lap.

A Magyar Nemzet szerint ugyanis „az amerikai sajtóban Kelet-Európa-szakértőnek számító és ezzel számos elismerést, köztük 2010-ben még Petőfi-díjat is besöpört Applebaum mindenkiről így gondolkodik, aki nem a globális fősodor érdekeit szolgálja. Nem kivétel ez alól Magyarország és Orbán Viktor kormánya sem.”.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint a lap kiszúrta: az MSNBC balliberális amerikai csatornának adott interjúban Applebaum a minap például azt nyilatkozta Orbán Viktorról, miután a kormányfő nem tette lehetővé, hogy az EU ötvenmilliárd eurós támogatást szavazzon meg Ukrajnának, hogy ő valóban olyasvalaki, aki „tönkretette a médiát és az igazságszolgáltatást”, úgy alakította át a magyar választókörzetek határait, hogy „csaknem lehetetlen veszítenie”, de az „antidemokratikus” és „oroszpárti” jelzőket sem felejtette el a magyar kormányfőről nyilatkozva Applebaum.

Az újságíró kapcsolódó nyilatkozatát az alábbi videón 5:00-tól 5:40-ig nézhetik vissza:

A Magyar Nemzet e-mailben fordult Applebaumhoz, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, de cikkünk írásáig nem válaszoltak a lapnak. Ha érdemben megteszi, mi is frissítjük cikkünket.

Applebaum és a globalista fősodor

„A hazai balliberális sajtóban gyakran hivatkozott Applebaum minden olyan helyen otthonosan mozog, ahol a globalista fősodor megjelenik” – mutat rá a Magyar Nemzet. Mint a lap felidézi: „2016-ban Applebaum nyíltan kimondta a liberális 444.hu-nak, hogy mi a globalista oldal fő problémája a magyar és a lengyel kormánnyal, valamint a közép-európai és nemzeti érdekeket képviselő visegrádi négyekről”. 

Anne Applebaum akkor arról beszélt: „Katasztrofális döntés volt a visegrádi országok részéről, hogy megpróbáltak egységesen fellépni a mainstreammel [fősodorral] szemben. Nagyon rossz üzenete van a nyugati országok felé. Amikor ebben az ügyben [ti. a migráció kérdésében] csoportként lépnek fel, azt a benyomást keltik Nyugaton, hogy ez így egyben Kelet-Európa: egy rasszista csoportosulás, akiről azt hitte a Nyugat, hogy sikerült integrálni, de itt a bizonyíték, hogy nem” – idézi a lap Applebaumot. „A »megfelelő« lengyel álláspont kidolgozásában pedig mostantól oroszlánrészt vállal Applebaum férje” – mutat rá a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért nem állok szóba magyarokkal – Anne Applebaum a Mandinernek

„Szörnyű hangulat és keserűség” uralkodik Magyarországon, és hazánk egy „elképesztően megosztott és boldogtalan” hely Anne Applebaum szerint. Az amerikai publicista – térségünk és annak kommunista múltjának ismerője – a Mandinernek arról beszélt: az EU széteshet; Oroszország korrupciót exportál, Magyarország esetében nagyon sikeresen; s a magyarok, de legalábbis Orbán Viktor Ukrajna felosztását szorgalmazza. Interjúnk a pozsonyi Globsec konferenciáról.

 

 

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. január 13. 11:58 Szerkesztve
Kifejezetten lengyel arca van az orra se nagy valószínűleg Aplebaszkyckij lengyel nevet elhagyta és át keresztelkedett Applebaumra. Remélem nem sértettem meg ezt a picsát a keresztelkedéssel.
Krupp Skya
2024. január 13. 11:50
Ennek a lánya volt az Anna Frank, majd ez is írhat naplót ha bukik a liberalizmus. Jó öreg már az Almafa itt sem panaszkodhatnak már a fiúk hogy túl szoros az öreglány.
Krupp Skya
2024. január 13. 11:46
amerikai lengyel? Akkor ez egy nőbezárt Bartus Laci hazaáruló bácsi.
Osztap_Bender
2024. január 05. 18:20 Szerkesztve
Lófejű curva. A bosszúállás lehetséges képzeletbeli forgatókönyve: Szívélyes meghívás a kormánytól. Morcos fogadás a repülőtéren a kőbányai fősintér által. Utazás a szálláshelyre. Dugóba kerülés a Ferihegyi úton. Valahonnan előkerülő szippantós autó (szarágyú) az összes szarát ráborítja. Sírás, rívás, jajveszékelés, ajvékolás, rekedt sófár fújása. Gyors visszafordulás. Mosdás, fürdés, szagtalanítás, borotválás a repülőtéren. Dicstelen hazatérés, kivándorlás Izraelbe. Konyec filma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!