Gazdák az őrtüzeknél

2024. február 21. 23:21

2024. február 21. 23:21
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

Az Európai Unió keleti feléből induló gazdatüntetések az egész kontinens mindennapjait felforgatják. Ott állnak a traktorok a lengyel–ukrán határon éppúgy, mint Brüsszel belvárosában; van, ahol a meghozott döntések ellen tiltakoznak, máshol pedig a jövő döntéseit akarják befolyásolni. A demonstrá­cióik alapvetően két okra vezethetők vissza, két olyan okra, amelynek léte önmagában is jól mutatja az európai integráció mostani válságának lényegét.

A közös mezőgazdasági politika átalakításával kapcsolatos viták nem új keletűek. Az elsősorban francia kezdeményezésre létrehozott szakpolitika gyakorlatilag egyidős a közös piac eszméjének megvalósítására tett lépésekkel, és legalább annyi társadalompolitikai, mint gazdaságpolitikai elemet tartalmaz. Célja kettős: egyrészt az európai mezőgazdaság világpiaci versenyképességének biztosítása, másrészt a gazdák és a vidéki életmód támogatása.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!