Szakértő: Három gócpontból is kirobbanhat a harmadik világháború

2024. február 06. 19:50

A legkritikusabb helyzet a Közel-Keleten van.

2024. február 06. 19:50

Bordás Mária egyetemi tanár volt az Index Kibeszélő című műsorának vendége, akivel három olyan aktív konfliktusövezet helyzetét vizsgálták meg, amely gócpontja lehet egy esetlegesen bekövetkező világégésnek.

A szakértő szerint az első ilyen terület Tajvan lehet, amely Kína támadása esetén az USA védelmét élvezné, tehát 

rögtön gócpont alakulna ki, a kínai-amerikai szembenállással. 

A professzor szerint bár tovább nőhet a feszültség a két szuperhatalom között, Kína vélhetően kivárásra játszik, elsősorban a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetelét szeretnék látni.

Európa az USA-ra van utalva

A második potenciális gócpont az orosz-ukrán konfliktus lehet. Bordás Mária azonban nem tartja valószínűnek, hogy létrejöjjön egy saját európai haderő, a szakértő úgy látja: a békében eltelt évtizedek elkényelmesítették az európai országokat és kicsit későn ébredtek, amikor az orosz invázió rádöbbentette őket, hogy a NATO és annak vezető ereje, 

az USA nélkül képtelenek lennének Ukrajnának érdemben segíteni. 

A professzor szerint egyébként kicsi a valószínűsége, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, ezáltal cserbenhagyja Európát. 

A Közel-Kelet a legveszélyesebb

A legforróbb helyzet kétségkívül a Közel-Keleten van, Bordás Mária úgy látja: a térségben a Nyugatnak az a célja, hogy megállítsa az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadókat abban, hogy végérvényesen tönkre tegyék a kereskedelmi hajózást a Vörös-tenger déli részén. Ennek érdekében fogtak össze amerikai irányítással nyugati erők. 

Az Index professzorral készült interjúját alább tekinthetik meg:

Nyitókép: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2024. február 07. 11:44
A "szakértés" alapfeltétele a jól felkészült "dumakészség". Sok szóval mondani triviális közhelyeket. Persze ehhez még lehetőleg megfelelő mennyiségű "tudományos nagyvalagrendet" is célszerű begyűjteni, hisz az csak növeli az "elismertséget", no és persze az "óradíjat".
P_F_Juli
2024. február 06. 20:17
Ukrán-orosz konfliktus: Világháború kirobbantása csak akkor következhet, ha valamelyik NATO tagállam "megőrül", és belesodorja magát. Amerikának szüksége van Európára, ezért nem akarja porig romboltatni, csupán meggyengíteni. Tajvan: Kína nem őrült meg, támadni nem fog, de ha Amerika beindít egy ilyen folyamatot, akkor nincs kizárva. Viszont számolnia kell akkor azzal, hogy abba az oroszok is beszállnának, és az atomhatalmak közötti konfliktussá szélesedne. Ezt pedig még az őrült amcsi demokraták sem akarják. Trump pedig nem fog ilyenbe belekeveredni. Közel-Kelet: Ott akkor alakulhat ki komolyabb konfliktus, ha szintén Amerika támadást indít Irán ellen. az még mindig nem fenyeget nukleáris támadással, de lángba boríthatja a teljes Közel-Keletet, aminek a következménye egy pusztító migrációs hullám lenne. Talán ez látszik a legrázósabbnak.
vandor-58
2024. február 06. 20:13
Putyin máris győzőtt pedig még csak Ukrajnában visel háborút, és még csak nem is kell hozzá Putyin a halárla iskolázott EP vezetők elintézik neki miközben egyöntetűen azt hangotattják hogy ez jó Európának hiszen elég európát megtámadni mikor már gyakorlatilag alig marad valami védekezésűl a tagországoknak.
Türelem
2024. február 06. 20:10
Kovács József árufeltöltő szerint egyik gócpont okán sem fog kitörni a világháború.....Kovács Józsefnek hiszek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!