A románok felvásárolják a határ menti magyar települések házait

2024. március 15. 17:56

Gyulán körülbelül kétezer, az ötezer fős Battonyában pedig körülbelül ezer román él, háromszor többen, mint 2007-ben.

2024. március 15. 17:56
null

Nyitóképünk illusztráció: A 110 millió forint kormányzati támogatásból felépített román közösségi ház Battonyán az átadás napján, 2022. december 8-án. MTI/Rosta Tibor


A fele akkora rezsi és az alacsony ingatlanárak miatt egyre nagyobb számban költöznek át a románok Magyarországra – írja a Világgazdaság. A Temesvár és Arad környékén lakóknak a megélhetési költségek mellett vonzó a határ közelsége is. A Digi24 arról számol be, hogy a határ menti magyar városok házaira közvetlenül Románia 2007-es uniós csatlakozása után csaptak le először. 

Akkoriban a határtól mindössze hat kilométerre fekvő Battonyában 2500 euróért lehetett házakat találni. Időközben ugyan emelkedtek az árak, ezzel együtt az aradiak érdeklődése is egyre nagyobb, hogy befektessenek ezekbe az olcsó házakba. 

Most is lehet találni 10 ezer euró (4 millió forint) körüli árakkal rendelkező házakat.

A román lap szerint a legtöbb ház nagyon jó állapotban van, a tulajdonosok a munkahelyek hiánya miatt Magyarország más területeire költöztek. Ám a magyarországi ingatlant választó románok az autópálya-hálózatnak köszönhetően körülbelül másfél órát utaznak.

A határ menti magyar városokban legalább 300 házat adtak el tavaly az ország nyugati részéből érkező románoknak. A legtöbben továbbra is Romániában dolgoznak, és hétvégén vagy szabadságon jönnek a magyarországi ingatlanokhoz. Mások teljesen elköltöztek.

A 2022-es népszámlálási adatok azt mutatják, hogy Magyarországon körülbelül 36 ezer fős román közösség él.

Legtöbbjük a román határhoz közeli településeken. Az aradi Varsánddal szomszédos Gyulán például körülbelül 2000 román, az 5000 fős Battonyában pedig körülbelül 1000 román él, háromszor többen, mint 2007-ben.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­l­­­á­n­­­y­­­o­­k­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
lacika-985
2024. március 16. 15:19
A bocskorosok egy mocskos élősködő fajta olyanok mint a cigányok . Bármelyik a szomszédodba költözik az ő lakása dupla annyit fog érni mint a tied . Egyébként a román nem nemzet , csak egy életforma - Nemrég Medvegyev is ezt állitotta .
KBA98
2024. március 16. 11:23
Nem kell nekik eladni! Nem kellenek a románok! Menjenek Macronhoz!
konfucius
2024. március 16. 07:05
Magyarországon nem 36 ezer, hanem 9 millió román él. És szépen folytatják nagy tervüket, jönnek a Tiszáig. Mi pedig, ahogy sok száz éven át, most is tétlenül nézzük. Semmit nem teszünk. Az ellenkezőjét sem tesszük. Nem költözünk vissza Erdélybe, nem kapunk észbe, hogy mi folyik itt. Nyugatról a német holland, keletről a román. Gratulálok magunknak, így kell szépen elveszejteni az országunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!