Ilyen benzinárral számolhatunk a nyári szabadságok alatt a szakértő szerint

2024. március 13. 11:38

A szakértő szerint a korábbi évek tapasztalata, hogy nyárra a benzin ára felzárkózik a gázolajéhoz.

2024. március 13. 11:38
Gas Station in Congjiang

Nyitókép: CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sokan indulnak nyáron autóval Horvátország és Görögország felé, és a belföldi turizmus is fellendül, nem mindegy tehát, hogy milyen benzinárral kalkulálhatunk. A Mandiner megkérdezte Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát, a téma szakértőjét, hogy milyen benzin és gázolaj árat prognosztizál a nyári szabadságok idejére.

Grád Ottó elmondta, hosszú évek óta trend, hogy a nyárhoz közeledve csökken a benzin és a gázolaj literenkénti ára közötti különbség, pontosabban, a magánszemélyek növekvő fogyasztása miatt a benzin ára felzárkózik a gázolajhoz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt a tendenciát láthatjuk most is, hiszen néhány hete még harminc-negyven forint volt a különbség, ez pedig lecsökkent húsz forintra literenként. 

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a benzin ára hamarosan utolérheti a gázolajét. A szakértő tartja, ha semmi rendkívüli politikai esemény nem következik be, akkor komolyabb áremelkedéssel nem kell számolni, és nyáron a mostanihoz hasonló, 620-640 forint közötti literenkénti benzinár mellett autózhatunk Horvátországba vagy Görögországba. 

Ezt támasztja alá, hogy jelenleg a kőolaj hordónkénti ára viszonylag stabilan, nyolcvankét dollár körül mozog, nincs nagy kilengés. Grád Ottó azt is hozzá tette, persze az ukrán-orosz háború, a gázai övezetben folyó harcok, vagy a Vörös tenger mentén kialakult konfliktus, valamint a forint árfolyamváltozása befolyásolhatja a nyárra prognosztizált 620-640 forintos benzinárat, ám ha nem történik semmi rendkívüli, ezzel a literenkénti árral számolhatunk.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tárkány Álmos
2024. március 13. 14:17 Szerkesztve
Hozzunk egy igazi jobboldali intézkedést, jobbildaliak - ársapkát a benzinárra! De jobbról húzzuk rá echte jobboldaliként! Bammeg, semmi, de semmi közötök a jobboldalhoz. Valójában bolsevik prolik vagytok.
zavulon
2024. március 13. 13:40
A normál benzin már most is ugyanannyi mint a dízel. Az E10 bioszutyokra gondolhat a költő.
kislaci-2
2024. március 13. 13:07
csoro kurva anyatokat benzineztek itt faszt erdekli menyibe kerul
Zsolakomarom
2024. március 13. 12:05
400 forintos euroval, uzemanyag kulonadoval, jovedekkel es vilagbajnok AFAval nem is ertem, mitull draga az uzemanyag? Orbantul ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!