Portik Tamás után a fiát is elítélték

2024. március 27. 15:38

A maffiózó fia felfüggesztett börtönt kapott hivatalos személy elleni erőszak miatt, amiért inzultálta az apja eljárásában ítélkező bírót.

2024. március 27. 15:38
null

Nyitókép: GettyImgaes

Bíróság elé állítás, azaz egyszerűsített eljárás keretében ítélkezett a hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsított ifj. Portik Tamás ügyében szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Fenyő-ügyben megvádolt, majd elítélt Portik Tamás fia, apja egyik január végi tárgyalása előtt inzultálta az ügyben eljáró törvényszéki bírót.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyébként családjával Svájcban élő fiatalabbik Portik a tárgyalás előtt számon akarta kérni az általuk törvénytelennek tartott eljárást, de Póta Péter bíró nem állt szóba vele. 

Portik ezután elállta a bíró útját, majd végül kávéval arcon öntötte. 

A férfit a rendőrök vezették el a helyszínről, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki és kezdeményezte letartóztatását. 

A bíróság ennek helyt adott, majd később ennek határidejét meghosszabbította, így Portik saját, mostani tárgyalásáig rács mögött volt. 

Ifj. Portikot kommandósok hozták a tárgyalásra bilincsben. A vádlott részletes vallomást tett, amelyben kitért apjával való nem túl felhőtlen viszonyáról is. Mint mondta apjának próbált ügyvédet találni, de senki nem vállalta már a többszörösen elítélt apjának védelmét. 
Vallomása szerint a tárgyalás előtt beszélni akart a bíróval, hogy az ügyvédhelyzetről kérdezze, de ő nem állt szóba vele. 
Elismerte, hogy feldúlt állapotban volt, ugyanakkor azt vallotta, hogy 

nem szándékosan öntötte le a bírót, hanem valaki meglökte. 

Ezzel együtt bocsánatot kért Póta Pétertől. 

A tárgyaláson a tanúkat is meghallgatták (így a Mandiner újságíróját is) akik megerősítették az ügyészség állításait azaz, hogy Portik szándékosan öntötte arcon a bírót.

Az ügyész a perbeszédében a tényállást változatlanul fenntartotta, szerinte a vádlott bűnösségét a bizonyítékok és a tanúvallomások is alátámasztják. Indítványozta, hogy 

Portik Tamást a bíróság ítélje határozott idejű, börtön fokozatú szabadságvesztésre, egyben tiltsa ki Magyarországról.

Portik védője, Szikinger István védence felmentését indítványozta, egyebek mellett azért, mert szerinte kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy Portik fizikailag akadályozta vagy feltartóztatta volna a bírót, miközben ment a tárgyalóterembe. Maga a sértett sem állította ezt. Szikinger szerint erőszak sem valósult meg a kávéval való leöntéssel. Legfeljebb becsületsértésről beszélhetnénk, de ezt pedig csak magánindítványra lehet kiszabni.  

A bíróság végül bűnösnek mondta ki Portikot, a váddal megegyezően, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért

másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. 

A bíró az indoklásban elmondta, hogy a bizonyítékok és a tanúvallomások is cáfolták Portik állításait, hogy csak véletlenül öntötte le a bírót. Az erőszak megállapításához nem kell testi sérülést okozni – hangsúlyozta a bíró, aki szerint a szándékos cselekedet sem volt megkérdőjelezhető. A büntetéskiszabás során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, két kiskorú gyermek nevelését, halláskárosodását, életvitelét. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor egyebek mellett, hogy a vádlott a sértett bíró felszólítása ellenére sem fejezte be inzultálást.

Az ügyészség súlyosítás érdekében fellebbezett, míg a vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Mindez azt jelenti, hogy az ügy másodfokon folytatódik, ugyanakkor Portik Tamás letartóztatása a törvény erejénél fogva megszűnt, szabadon távozhatott.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­g­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­n­y­­o­k­ ­­­v­­­á­r­­n­a­­k­­­ ­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
zatoicsi
2024. március 27. 17:35
Vissza kell állítani a testi fenyítést, Portik fia 25 botütést érdemel vasra verve a vármegye házán.
atti64
2024. március 27. 16:56
PATKÁNY MINT AZ APJA!!!!!!!!!!!!!!!!
nempolitizalok-0
2024. március 27. 16:33
Elég fura. Más is felfüggesztettet kapna egy ilyenért??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!