Budapesten is terjeszkedne az a hálózat, melynek rendezvényén Pankotai Lili a kultúrharcról beszélt

2024. május 09. 22:45

A diákaktivista bár korábban kijelentette, egy darabig nem vállal közéleti szerepet, a ballagása után már előadást tartott a magyar „állapotokról”.

2024. május 09. 22:45

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékezetes, hogy 2023-ban Pankotai Lili diákaktivista Magyar Nemzet kérdésére válaszolva határozottan kijelentette, hogy

a diploma megszerzéséig nem tervez aktív részvételét a politikában,

és még azután is csak bizonyos feltételek mellett vállalna ilyen szerepet. 

A fiatal lány – aki szeptemberben tölti be 20. életévét – akkor azt is elárulta, hogy a közszereplői és a tanulmányi szerep ütközése kihívás elé állította, ugyanis a sok hiányzás miatt nem tudta letenni az értettségi vizsgát. 

Azonban az egyik legutóbbi Instagram-posztja arra enged következtetni, hogy az idén ezt pótolta, és jelenleg az érettségi vizsgáira összpontosíthat.

Ezt is ajánljuk a témában

Két vizsga között kultúrharc?

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy két vizsga között akad ideje közélettel foglalkozni. A Lyonban megrendezett Nuits Sonores fesztiválon ugyanis az egyik blokkban beszélgetőpartnereivel május 9-én górcső alá vették az európai független színházak sorsát. Mint az az eseményleírásból kiderült, azokról azt vélik, hogy „nyomás” alatt állnak, és felmerül ezek kapcsán, hogy 

kezdetét vette a kultúrharc”.

Példaként hozták, hogy Szlovákiában az új kulturális miniszter, Martina Šimkovičová nemrégiben bejelentette, hogy megszünteti a queer kultúráknak kifejezési teret biztosító kulturális szervezetek, például a pozsonyi Műcsarnok finanszírozását. „A miniszter a 2023 októberében hatalomra került Szlovák Néppárt tagja, és Robert Fico kormányának nyíltan homofób és oroszbarát vonulatát testesíti meg”

Majd Olaszországgal folytatták, ahol a a nemzeti-konzervatív jobboldali kormány kulturális minisztere, Gennaro Sangiuliano egy „új olasz képzeletvilág” kialakítására szólított fel. Hozzáfűzték, hogy szintén Giorgia Meloni célkeresztjében van a közszolgálati műsorszolgáltatás, amelyet a megválasztása óta indított kulturális háborúban teljes mértékben ellenőrizni kíván. 

Ebből a felsorolásból Magyarország sem maradhatott ki, ahol „Orbán Viktor illiberális, a kulturális tájkép ellen irányuló cselekedetei sokkal szélesebb körben dokumentáltak, beleértve a független média fokozatos megszűnését, a kisebbségek elleni ismételt támadásokat, vagy a nemzeti kulturális narratíva dicsőítését” – írták. Magyarország kapcsán még kiemelték, hogy „Budapesten a művészeti szektor szereplői vagy az olyan fiatal aktivisták, mint 

Pankotai Lili, élen járnak, és felhívják a figyelmet a hatalommal való visszaélésekre”

Budapesten is terjeszkedne a Reset!

Azonban az igazi érdekesség csak ezután olvasható. „Az európai Reset! hálózat is csatlakozik ehhez a lendülethez, és platformot kíván nyújtani az alternatívák támogatására”.

A Reset! hálózatról idehaza legutóbb áprilisban hallhattunk, amikor tagjai Budapesten tartották éves közgyűlésüket április 9-e és 11-e között. Akkor még a magyar főváros vezetésével is kezdeményeztek egy találkozót. Minderről Bősz Anett, Karácsony Gergely DK-s főpolgármester-helyettese számolt be Facebook-oldalán.

Bősz posztjából az is kiderült, hogy 

a Reset! célja, hogy dokumentálja a független kultúra és média helyzetét Európában, 

támogassa tagjait és előmozdítsa a függetlenséget, mint alapértéket a kulturális szektorban. A hálózat 2021 végén jött létre a Kreatív Európa program részeként, mint az EU által társfinanszírozott projekt”

A politikus azt is megjegyezte, hogy a Reset! vezetői szeretnék, ha a jövőben Budapest is csatlakozna valamilyen formában a hálózathoz.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

 

 

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­­a­­z­­i n­­­i­­m­­f­­­o­­­m­á­­­n­­­i­­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Fed74
2024. május 10. 16:12
Az új fideszes pedofil botrànyról mesélj fideszes geci!!!!!! Már megint ez a csúnya pedofília , ez már úgy látszik minden napos nálatok fideszes kutyák!!!!!! Ismét kitüntettetek egy pedofilt!!!!!! Gratulálunk nektek !!!! Éljen a haza, éljen a párt!!! Nemzeti Pedofidesz ::: Isten , haza , pedofília!!!!!! Ja , üdvözöljük Balog Zoltán, Nemzeti pedofil védelmező tárca, fideszes csuhását!!!!!!!!
fsanyec
2024. május 10. 14:41
Ballagjon az ukrán frontra,két orosz támadás között még tudják baszni
Nemtudommegállni
2024. május 10. 13:50
Magyarország szégyene! Azoknak akik felhasználták ezt a szegény, éretségizni sem képes, trágár kis figurát, börtönben a helyük. A szülő 1 és a szülő 2 örültek gyermekük sikerének. Egy olyan családban ez nem lett volna lehetséges ahol Édesapa és Édesanya van, ja és igazi, hangsúlyozom, igazi pedagógusok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!