Ez nem Simicska-kérdés

2015. február 6. 9:49

Élő Anita
Válasz.hu
A kormány az irreálisan magas reklámadó helyett ötszázalékos kulcsot állapít meg – egységesen mindenkire. Vagyis szembe megy azzal a korábbi elvével, hogy a magyar nemzeti tulajdont szeretné erősíteni a multinacionális cégekkel szemben.

Mert mi is az ötvenből öt hatása? A most érvényes sávos rendszernél három multinacionális médiacég esett a nagyobb kulcs alá. A bejelentett ötszázalékos sávval az RTL Klub négymilliárd forint helyett valamivel több, mint egymilliárd forintot fog fizetni – negyedét, harmadát az eredetileg tervezettnek. A jelenleg magyar tulajdonúnak látszó, de könnyen ismét külföldivé váló TV2 kötelezettsége pedig megfeleződik. A kis magyar cégeket viszont beterelik a reklámadó alá. Vagyis, amit giganagy multik nem fizetnek be, azt majd bepengetik a kicsik. S nemcsak a bulvárszegmens, hanem a közéleti média is, amely így tízmilliós és százmilliós terheket fog nyögni. És ha valaki ebben jobb- vagy baloldalt lát, Simicska- vagy nem Simicska-ügyet, akkor alapvetően rossz pályán jár. Mert ez csak szimplán hibás út, tévedés, zsákutca, és még csak az sem fontos, hogy indulatból vagy spontán átgondolatlanságból született. (…)

Magyarországon ráadásul az elmúlt 25 év fontos programja volt, hogy megteremtődjön egy minőségi konzervatív újságírás, műfaji sokszínűséggel, hangvételbeli árnyalatokkal a Magyar Nemzeten, a Heti Válaszon át a Hír Tv-ig. Tettünk érte sokan sokat. Mi történik hát? Mi a cél? Milyen elvek állnak a szándék mögött? Mert az csak nem, hogy megint odacsapni Simicskának? Fura egy helyzet lenne, ha a baloldali ellenségkép híján az urak lapokkal csapdosnák egymást (és a mögöttük álló több tízezres olvasótáborral, a saját szavazóikkal). Vagy pótolni kell valahonnan azt, amit az RTL-hevületben beterveztek, most meg egy másik hév hatására elengednek? Esetleg csak annyi, hogy nem gondolják végig: erős nemzeti (ellenzéki és kormánypárti) sajtó nélkül megrendül a demokrácia? Még az illiberális is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ÁFA mértéke névtelen senkiknek világrekord 27%.

A Ganz-Mávagban a ferdeszeműeknek 0 (nulla) %!
TB, egyéb ugyanúgy.
25 év alatt mekkora összeget szivattyúztak ki a költségvetésből?

És mennyi baksist fizettek az adó- és vámmentességért?
És kiknek fizettek?
És most kiknek fizetnek?

Simicska reklamáljon az EU-nál az EB-nél aki befenyegette Magyarországot köteleségszegési eljárás inditásáva.

Az előzménye az volt, hogy azok akik most visonganak a kedvező adózásnál is visongattak Simicska vállalkozása is. A Hir-tv beállt az RTL sorába kormányekézési sorában.

Az RTL személyesen lobyzott az EP-ben is beadványt adott az EB-hez.

Simicska haragudjon a nagyhalra akit a ballibbantok hoztak helyzetbe még 96-ban a médiatörvény kapcsán és azóta is támogatják a kormánnyal szemben.

Egyet tehet a kormány beáll az EB eljárásába , majd a biroságra megy és Simicska háboruzhat és elvesztett per után fizethet.

disgráfia?

Mert akkor a "helyesírásod" is érthető...

A trágárságot és bunkóságot viszont ez sem magyarázza. Annak valami más oka van. Netán a gyerekszoba hiánya.

A lényeg az, hogy minden úgy van jól, ahogy csinálják, nem? Per definitionem lehetetlen, hogy a kormány hibát kövessen el, akármit tesz, vagy annak az ellenkezőjét. Igaz?

Úgy tűnik, a jobboldali médiának is csak a zseb a fontos (hiába öltözteti most ez a leányzó demokrata mázba).
Igenis Simicskáról van szó, meg az általa tulajdonolt médiumokról.
Nem mondom, hogy jó, de ne tessék már mindenkit ostobának nézni.

LOL

Jó a műsor.

Ha így folyatódik a végén még a balliberális demokraták piedesztálra emelik és Ő lesz a demokrácia élő szobra.

Mi történt?
- A kormány progresszív különadót vetett ki, amelynek következtében a 40 később az 50 %-ra módosított kulcs „fájdalmasan” érintette az RTL-t, míg a nála sokkal kisebbeknek lényegesen kedvezőbb volt. Ezt követően elkezdődött a „hajcihő”, amely során úgy látszik az RTL elérte, hogy számára kedvezőbb kulcs legyen az adó. Ezzel többen azt a következtetést vonták le, hogy az RTL vezetése anyagiakért lemondott a hitelességről. Vajon nem e cél elérése volt a kormány részéről?
- Simicska só. Nem véletlenül írtam a „só” szót, mert nem hiszek Simicskának. Azért nem hiszek, mert a „műsorát” azonnal napirendre tűzte a balliberális média, azt láttatva, hogy; Lám-lám, már a jobboldal moguljai is támadják a kormányt. Ezért túl azért sem hiszek, mert amennyiben Simicska logikáját követjük, melynek alapja a „Fizessenek a gazdagok”, akkor a vállalkozásai után 50 % társasági és osztalékadót kellene fizetnie. Vajon ennek is örülne?
- Összegezve; az egészet egy nagy só műsornak tartom, amelynek egészen más a végcélja, mint amit a média tálal.

(Megjegyzem: Ettől függetlenül bini 2015. február 6. 10:12 hozzászólásában megfogalmazottakkal egyetértek.)

Válaszok:
Berecskereki | 2015. február 6. 11:42

Azt tényként kezelhetjük, hogy a döntően Simicska által felépített jobboldali média támogatása nélkül sem 2010-ben, sem 2014-ben nem győz Orbán Viktor.

Viszont ezek a fórumok erősen korlátozott mértékben érik el a választókat, a Lánchíd Rádió a Dunától keletre már nem fogható, a Dunántúl egyes régióinak, illetve a fővárosi embereknek szól.

A Magyar Nemzetből egy vidéki település élelmiszer üzletében három példányt rendelnek. De az egész nyomtatott média zsugorodóban van.

Ami országosan elérhető, az a királyi televízió, ami viszont nagyon szerény nézettségi mutatókkal dicsekedhet, amíg az RTL országosan fogható, s műsorszerkesztésében igazodik a magyar lakosság általános intelligencia szintjéhez, ezért magas a nézettsége.

Az RTL láthatóan eredményes frontot nyitott a Fidesz ellenében, s hát az Ő pártfogójuk Európa erős embere, nem mehet szembe saját német lobbijával.

A kormány eredendően jót akart, igazságot, de nagyobb kutya jogán alulmaradt, a hozzá hű jobboldali média pedig, azt hiszem joggal, nehezen barátkozik meg a helyzettel.

A következő választásnál is döntő lesz a média szerepe, különösen, hogy a Jobbik jön felfelé. A sértett oldalon elég lesz őket sztárolni, s bemutatni a kormányzati munka valós hiátusait, s máris paprikás lesz a hangulat a kampányban.

Lehet, hogy azt fogjuk látni, 2018, a jobboldali média passzivitása okán vereségként lesz elkönyvelve a Fidesz emlékkönyvében.

Mai napig nem tudjuk, mi a baja egymással Orbánnak és Simicskának. Valószínűleg nem elvi kérdéseken vesztek össze. Ugyanígy nem elvi kérdésnek és nem multikérdésnek tűnik az RTL ügye. Ez inkább német kérdés. Viktor a gyakorlatból jött rá arra, amit Antall eleve tudott és értett, hogy mi a német érdekkörbe tartozunk, ha akarunk, ha nem. Ráadásul most jó akarni is, mert védelmet nyújthatnak az amerikaiakkal szemben.

Szögezzük le az elején: reklámadóra semmi szükség nincsen.

Egyszerűen semmi racionális okot soha senki sem tudott mondani erre az adóra.

Az számomra ugyanis nem racionális ok, hogy büntessük a külföldieket és támogassuk a hazaiakat. Erre ugyanis nem az adórendszer való.

Az adórendszer arra való, hogy biztosítsa az állami funkciók finanszírozását. Ennyi. Semmi több.

Az éves szinten ezermilliárdos nagyságrendű adóbevételek mellett a reklámadó volumene még kerekítési tételnek is kicsi.

Csak egy primitív, nemzetellenes maffiakormány gondolhatja úgy, hogy a saját állampolgárait, a saját nemzetét géppuskázhatja mindenféle adókkal.

Az egész reklámadó ötlete Lázár János jól fizetett tanácsadójától, Zoltai Gusztávtól származhat.

Zoltai igyekszik megdolgozni havi egymilliós fizetése minden forintjáért.

Közben meg baromi nagy csend van a baloldalon. Pedig az adómódosítás a ballib nyomtatott sajtónak alighanem megadja a kegyelemdöfést. És ki tudja, mi lesz az ATV-vel és a Klubrádióval?

Na és kik dobják majd össze a NATO által kikövetelt helikopterek árát?????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés