Szinte lezárják a nyugat-balkáni migránsútvonalat

2016. március 8. 21:30
Szlovénia és Szerbia is éjféltől csak azokat a menekülteket engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, így szinte lezárják a nyugat-balkáni menekültútvonalat. Szlovénia azzal indokolja a lépést, hogy igyekeznek visszaállítani a schengeni határokat.

Szlovénia éjféltől ismét szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének Szlovéniában – tájékoztatták a horvát hatóságok Szerbiát. Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok – közölte honlapján az értesülést kedden a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. Az RTS szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

A szlovén belügyminisztérium honlapján olvasható indoklás szerint Ljubljana az Európai Unió és Törökország részvételével tartott hétfői brüsszeli csúcson elhangzottakkal összhangban lép fel azzal, hogy igyekszik visszaállítani a schengeni határok védelmét. Eszerint éjféltől Szlovéniába csak azok léphetnek be, akik rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal, kifejezik szándékukat, hogy Szlovéniában szeretnének menedéket kérni, vagy akik „humanitárius okokból” menekülnek az országba. 

Ez egyben azt is jelenti – áll a szlovén belügyminisztérium közleményében –, hogy éjféltől Ljubljana már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet február közepén a térség rendőrségi vezetői kötöttek Zágrábban arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát.

A szerb belügyi tárca a szlovén intézkedésekkel kapcsolatban kijelentette: Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok „befogadóközpontjává” váljon, ezért vezet be hasonló korlátozásokat. Kiemelték: minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Az EU-török csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Jelenleg mintegy 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessen. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból. A görög kormány ugyanakkor bejelentette, nem tervezi, hogy erővel elszállítja a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást fog gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy költözzenek el a közelben lévő, újonnan létesített menekültközpontokba.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan ez jutott eszembe, hogy feltalálták a csőben a lyukat, hiszen ezt kellett volna tenni másfél évvel ezelőtt! Idióta sóhivatal.

Na, akkor lassan eljutnak oda, mit a magyarok csináltak meg egy fél éve.

Ezek a faszista magyarok! Nem elég, hogy újra akarják nyitni a táborokat, még ez is.

Tartok tőle, hogy Románia felé fognak jönni...Ahol nincsen kerítés, ott más a jogi megítélés.

Válaszok:
ThunderDan | 2016. március 8. 23:02

ENSZ főtitkárnak, EU vezető tisztségviselőnek nem szoktak fajsúlyos figurákat megválasztani.

Görögorszàg meg majd megoldja.. igazi vàlsàgmenedzserek

Helyesbítek: el sem kellett volna kezdeni a jogon kívűli illegàlis utat.

Fletóval kàr foglalkozni. November óta gyűjti a kvótapàrti népszsvazás alàírásokat és h jól szàmolom heteken belül előrehozott vàlasztásokat tart.is.

Válaszok:
opht | 2016. március 9. 6:21

Ahogy egy cseh mondta próbàlna pecázni engedély nélkül..

???

"Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok – közölte honlapján az értesülést kedden a szerbiai közszolgálati televízió (RTS)."

Szóval, hogyan jutnak a migránstömegek Romániába?
Szerbián vagy Bulgárián keresztül érkezhetnek csak, ugyebár.

A hàzamba azt engedek be akit akarok ismerem v szimpi. Welcome. Ha nem szimpi akkor elébb utóbb fékek és ellensúlyok. Van kerítés is. Nem csak nàlam. Ha kővel dobàl nem dobom meg kenyérrel sem, nem nyílik az aranykapu. Évezredes szokás itt mifelénk.

Ez n az az ötlet volt, amit le kellett nyúlni. Ha még nem tűnt fel, mindenki kerítéssel védi az ingatlanát. Ezt sikerült a jobbikos think thanknek összehozni 10 év alatt? :-)
Más. Miből kellett volna építeni? "Fehér, keresztény teavérnépünk" (=orosz) adófizetőinek pénzéből? Na, úgy lett volna a legdrágább.

n=nem
testvér

Es ezzel mi a bk eletert kellett eddig varni?! Ezzel kellett volna kezdeni!!
Vagy muszaj szarraazni mielott kinyitnank az esernyot?

Az új választásokat már egy éve tartják. Tavaly március 15-re ígérték a Bitó-szalonban. :-)

Hát atratégiailag pedig lehet, hogy dzerencsésebb lenne az oroszoktól v. norvégoktól venni a drágább olajat, mint tovább tömni milliárdokkal a sivatagi tevepásztor népeket...

Válaszok:
opht | 2016. március 9. 6:24

Stratégia. H.lye android.

Kösz, de szerinted ezt hányan tudják értelmezni???

Nézz utána a stratégia szó jelentésének!
És vedd továbbra is a kínai cuccokat, meg a brazil csirkehúst! Aztán lehet siránkozni a mezőgazdaság, meg a hazai ipar tönkretételéről.

Ha nálad az igazság, miért allotsz indulati szóösszetételeket?

Gondolod, hogy a szaúdi olajból ki van szűrve a függőség nevű szennyező?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés