„A békés élethez egészséges nemtörődömség kell”

Ferenc pápa: A Vatikánban van korrupció

2017. február 9. 11:06
A Vatikánban jelen van a korrupció, de nem veszítettem el a nyugalmam – jelentette ki Ferenc pápa egy csütörtöki interjújában. Az egyházfő továbbá hozzátette: Nem szed nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követi, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell.

„A Vatikánban jelen van a korrupció, de nem veszítettem el a nyugalmam” – nyilatkozott Ferenc pápa a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott csütörtöki interjúban. A szexuális visszaélések elkövetését ugyanitt betegségnek nevezte. Ferenc pápa azt követően adott interjút, hogy Róma utcáin a napokban több száz – ismeretlen szerzőjű – plakát jelent meg, amelyek bírálták egyházvezetői szerepét. 

Ferenc pápa: A békés élethez egészséges nemtörődömség kell

„Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell”  jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Buenos Aires érsekeként több feszültség és szorongás volt benne, mint pápává választása óta. Hozzátette: ha problémája van, leírja, és a papírt a szobájában álló Szent József-szobor talpa alá helyezi, és már egész matrac halmozódott fel a papírokból. 

Elmondta, hogy 2013 márciusában, a pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozásokon a Vatikán problémáiról és reformjairól volt szó. „Az egyház szerkezetébe behatol a világi és fejedelmi légkör, és az egyháziak tenni tudnak ezért, hogy ennek baljós hatásait lerombolják. És nem kell bíborosnak lenni ahhoz, hogy fejedelemnek érezzük magunkat, elég papnak lenni. Ez a legrosszabb, ami az egyház szervezetében létezik” –mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az Úr nagyon azt szeretné, hogy az egyháziak szegények legyenek, és „amikor nem azok, az Úr küld egy pénzügyest, aki csődbe viszi a rendet”. Az egyházfő valószínű az egyik olaszországi ferences rendre utalt, amelyet éppen feltételezett pénzügyi visszaélések miatt pápai felügyelet alá helyezett, és ezért bírálatok érték. 

„Az egyházi személyek szexuális visszaélései tönkreteszik Jézus tetteit”

Ferenc pápa a szexuális visszaélésekről kijelentette, hogy amikor egyházi személy követ el ilyet, „az teszi tönkre Jézus tetteit, akinek Jézust kellene hirdetni”. Azt mondta, „ez betegség, és ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez betegség, akkor nem lehet jól megoldani a problémát”. Hangsúlyozta, hogy a papok szexuális visszaéléseivel szembeni fellépésben kiemelt figyelmet kell fordítani a papok képzésére és kísérésére, nem szabad papjelölteket elfogadni érzelmi érettségük felmérése nélkül. 

Egyházának feladataként Ferenc pápa ismételten az „egzisztenciális” és „társadalmi” szegények segítését jelölte meg, akikhez az egyháznak ki kell lépnie a világba. Gondolni kell a migrációhoz és a menekültekhez fűződő szegénységre, „a nemzetközi megállapodásoknál fontosabb azoknak az embereknek az élete” – mondta Ferenc pápa. 

A pápaellenes plakátok szövege szerint az egyházfő kongregációkat helyezett felügyelet alá, bíborosokat tolt félre és „lefejezte” a Szuverén Máltai Lovagrendet. Ennek élére Ferenc pápa február elején nevezett ki pápai delegátust, amíg megválasztják a rend lemondott nagymesterének utódját.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A békés élethez egészséges nemtörődömség kell"

Ez egy nagyon is életszerű mondás.

Szentatyám, szerintem azért a katolikus egyház fejeként az egészséges nemtörődömségnél kicsit több kell olyankor, amikor a kereszténység és a keresztény életforma kerül veszélybe például migrációs folyamatok, a liberális egyházellenesség vagy az értékpusztító globalizmus miatt.

Laza.
De: A Vatikánban előforduló machinációk vezettek már pápa halálához.
Nem érdemes "ugrálni".

Értem, és köszönöm a magyarázatot. Remélem, ez az egészséges nemtörődömség például az Uniós vezetőkre is átterjed, amikor a magyarországi fékek és egyensúlyok, vagy a médiahelyzet miatt "aggódnak".

Ugyanezt javaslom a "legsötétebb idők", és a "barna eső" miatt aggódóknak is.

Csakúgy, mint azoknak, akik a "mindent maga alá gyűrő rezsim" miatt rettegnek.

vagyis engedetlenek voltak a pápai hatalommal szemben

"Egészséges" mértékben lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés