Egységesítenék a személyes dokumentumokat az Unió területén

2018. augusztus 06. 13:53

Az Európai Bizottság egy új javaslatot nyújtott be az uniós döntéshozóknak, amelynek értelmében a tagállamok lakóinak egységesíteni kellene a személyigazolványait és más személyes dokumentumaikat is. A jogszabálytervezet létjogosultságát azzal magyarázzák, hogy jelenleg 181 különböző lakcímkártya variáció és 86 darab személyi igazolvány típus létezik az az EU területén.

2018. augusztus 06. 13:53
null

A Bizottság indítványa kiemelte, hogy a megnövekedett biztonsági kockázat miatt igencsak égető probléma lenne ezen dokumentumok felülvizsgálata, hiszen az uniós jog ezekkel az igazolványokkal kapcsolatban még minimum elvárást se támaszt. Az unió területét érintő ki- és belépés így sok esetben ellenőrizhetetlenné válnak, hiszen a sztenderdek és a formai előírások hiánya sok esetben visszaélésekhez vezethet mind a tagállamok lakosai, mind a harmadik országból érkezők körében.
 
Az előterjesztés kiemeli, hogy az egységesítés és jogi szabályozás EU-s szinten az útlevelek esetében már megvalósult, de a személyek szabad mozgásához való jog szerves részeként a személyigazolványok és lakcímkártyák egységesítése is elhanyagolhatatlan. Az intézkedés által egyszerre növekedne az unió biztonsági helyzete és egyre egységesebbé is válnának a személyes iratokra vonatkozó EU-s regulációk.

(European Commission)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2018. augusztus 30. 19:23
Személyazonosság és lakcímkártya a konföderációhoz. Jut eszembe. Ha megvalósulna az USA mintájára a szövetség, mi lenne a neve? ????? ISIÁSZ
sgt.ELIAS
2018. augusztus 22. 12:37
Jó ötlet . Ujjlenyomat , stb . a sok migráncs beleharapna a szappanba . Igy is ellenőrizve van mindenki , aki google -t , facebookot , egyéb közösségi oldalakat használ . A folyamat visszafordíthatatlan , hacsak nem vonul ki valaki a vadonba . ÉS MÉG AKKOR SEM BIZTOS . .-))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik