Németország új törvényt alkot a kereskedelmi titkok megvédésének érdekében

2018. augusztus 07. 12:18

2018 decemberében Németország egy olyan jogszabályt készül elfogadni, amely a jelenleginél jobban védi majd a kereskedelemhez kapcsolódó titkokat. Az ország ezzel egy elmaradt uniós kötelezettségét teljesíti, de egyben ismeretlen vizekre is evez a német állam.

2018. augusztus 07. 12:18
null

A törvény két területre fókuszál. Az egyik a technikai know-how, mint például a szerkezeti rajzok, gyártási metódusok, összetevők és egyéb, szakmai tudáshoz kapcsolható „receptek” – írja a National Law Review. A másik terület pedig az üzleti titok, amely magában foglalná a fogyasztói adatokat, a vételárakat és piaci tanulmányokat is.

Érdekesség, hogy ennyire specifikus, konkrét és komplex jogszabály még nem létezik a német jogrendszerben, amely a kereskedelmi titokhoz kapcsolódó eseteket védené. A törvény alapjául az Európai Unió 2016/943-as számú irányelve szolgál. Az irányelv részletesen foglalkozik a nem nyilvános know-how és az üzleti információ védelméhez kapcsolódó esetekkel, illetve kitér ezek jogellenes megszerzésére, használatára és közzétételére is. Az irányelv nemzeti szintű implementációjának 2018. június 9-ig kellett megtörténnie a tagállamok részéről.

A német jogalkotó arról is gondoskodni fog, hogy a peres eljárás során és még utána is a bíróság biztosítsa a titok megvédését. Ennek a lépésnek az egyik érdekes eleme lesz az, hogy a bizonyítékokhoz való hozzáférést is limitálnák kivételes esetekben, hogy az üzleti/kereskedelmi titkot megvédje a bíróság. A törvényjavaslat elfogadásáról várhatóan augusztusban fog majd dönteni a német vezetés, s ennek köszönhetően az év végén hatályba is léphet. A normaszöveg tervezete itt érhető el.

(National Law Review)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 22. 10:36
Ha jól sejtem, akkor ez a törvény a dízelbotrány kapcsán született, hogy ti. a botrányos részleteket ne lehessen nyilvánosan megtárgyalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik