Új rovat

Precedens – az irányadó döntés

2018. augusztus 21. 10:31

Orbán Balázs
Mától újabb tematikus portállal bővül a Mandiner portfóliója. A Precedens a jog kérdéseivel foglalkozik a közélet szemszögéből.

Az elsőre nehezen érthető, kevésbé követhető dolgoknak megvan a maga varázsa. Nem túlzás a „varázs” kifejezéssel élni, hiszen a mára pejoratív értelmet nyert hókuszpókusz kifejezés is a katolikus egyházi szertartás „hoc est corpus meum” részéből származik. A nehéz követhetőség – hasonlóan a latin nyelvű miséhez – egyfajta exkluzivitást és beavatottság érzetét kölcsönzi szinte bárminek, legyen szó egy orvosi látlelet értelmezéséről vagy a nagyszülőknek számítástechnikát magyarázó unokák összekacsintásáról.

Nincs ez másképp a jog esetén sem. A jog világa ugyanis az absztrakció világa. Erre pedig a jogászok alkalmanként szívesen rá is tesznek egy lapáttal. A jogban a hétköznapi élet szinte végtelen sokszínűségét kell kategóriák alá besorolni; eldönteni, hogy az életünk egyes mozzanatai „milyen tényállást valósítanak meg”. Csak a megfelelően elvégzett absztrakció után hozható működésbe a jog elvont rendszere. Ehhez minden kétséget kizáróan szakértelemre van szükség, de éppen ettől tűnik megfoghatatlannak, illetve kevésbé követhetőnek, alkalmanként a hétköznapi gondolkodással kifejezetten ellentétesnek a jog világa. 

Ennek ellenére 


a jog a hétköznapi élet szinte minden területét áthatja. 

Igaz és helyes, hogy a polgárok közötti viszonyok kereteit a jog eszközeivel jelöljük ki. Mégis ritka az olyan fórum, amely a jogot az élet többi területe: a morál, a gazdaság vagy – mondjuk – a praktikum szemüvegén keresztül vizsgálja. Talán itt a legnagyobb a szakadék a jogászok és nem jogászok között is. Ahol a jogászok tényállásokat és jogelveket látnak, ott a joggal nem hivatásszerűen foglalkozók konkrét élethelyzeteket, csalódásokat, terveket. Ez a szakadék adja egyébként a jog varázsát. 

A Precedens portál célja, hogy áthidalja ezt a szakadékot. Ezen a felületen arról írunk majd, hogy hogyan hatnak az elvont jogelvek és jogászi gyakorlatok a hétköznapjainkra. Miként alakítják át a politikai vitákat, hogyan szabnak irányt a közéletnek, hogyan tesznek versenyképessé gazdaságokat, vagy miként reagálnak az újszerű kihívásokra. Legfőbb eszközünk az érthetőség, azaz hogy kicsit varázstalanítsuk azt a sokszor nehezen követhető rendszert, amelyet a jog sokszor maga alkalmaz. 

Ha jól végezzük a dolgunkat, egy kicsit kevésbé kell majd beavatottnak lenni ahhoz, hogy értsük a jogi természetű vitákat. 

A portál a precedens.mandiner.hu címen érhető el. 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés