Az igazságról

2018. augusztus 22. 09:06

Az igazság tehát az embernek az az állandó és folytonos akarata, mely mindenkinek megadja azt, ami jogosan megilleti.

2018. augusztus 22. 09:06
Werbőczy István

„Az igazság tehát az embernek az az állandó és folytonos akarata, mely mindenkinek megadja azt, ami jogosan megilleti. És ez nem mindenkor cselekvésben, hanem olykor csak az érzelemben nyilvánul. Mert az igazság a léleknek az a hajlandósága és a gondolkozásnak az az irányzata, melynél fogva valaki igazságosnak mondható; midőn ugyanis személyek válogatása és megkülönböztetése nélkül - amennyire csak tőle telik - kinek-kinek meg akarja adni a maga jogát.”

Forrás: Werbőczy István: Nemes Magyarország szokásjogának hármaskönyve, 1514

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. február 19. 01:06
Egy ország, egy nemzet, amelynek ilyen tökéletes törvényei voltak, nem omolhat el soha. Érdemes olvasni a Hármaskönyvet!
fakutya Bobber
2019. február 19. 01:06
Werbőczy magyarázatot ad a nemesség eredetére. Eszerint a magyarok elődeinek tekintett hunok idején mindenki egyaránt nemesnek számított, és mindenkinek a feladata volt a közösség ügyeiben való részétel Aki azonban igazolatlanul távol maradt a gyűléstől, azt szabadságától megfosztották, és alattvalóvá tették. Aki tehát a szolgák, jobbágyok közé tartozik, annak ősei önhibájukból kerültek oda. Werbőczy burkoltan azt sugallja, hogy a jobbágyoknak, szolgáknak el kell fogadniuk helyüket, amelyről őseik tehetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik