A vétkes nélküli válásról tartanak népszavazást az Egyesült Királyságban

2018. szeptember 16. 12:00
A brit kormány egy olyan népszavazást készít elő, amelyben arról kérdezik majd az állampolgárokat, hogy mit gondolnak a vétkes nélküli válás intézményéről. Azért tartja szükségesnek a kormány az efféle új jogi eljárás bevezetését, mert szerintük túl lassú és körülményes a jelenlegi brit bontóperi eljárás.

David Gauke igazságügyi miniszter jelezte, hogy szerinte is reformokra szorul a napjainkban hatályban lévő szabályozás, mivel körülbelül 50 éve nem nyúltak hozzá a normaszöveghez. Ezért várhatóan ő fogja előkészíteni a népszavazáshoz és a nyilvános vitához kapcsolódó tervezeteket és módosító javaslatokat. Az 1973-as házassági perek törvénye szerint ha valaki el akar válni, akkor be kell bizonyítania, hogy a másik fél házasságtörést követett el, elhagyta vagy észszerűtlen magatartást tanúsított. Ha közös megegyezéssel akarnak elválni a felek, a tényleges válás előtt akkor is még 2 évig külön kell élniük. Ha viszont a felek nem értenek egyet, akkor kötelezően 5 év különélés szükséges a tényleges elválasztás előtt.

Richard Burgon, a Munkáspárt politikusa pedig így nyilatkozott a tervezett reformról: ,,Teljes erőbedobással folyik a munka, hogy bevezessük a vétkes nélküli válás intézményét. A népszavazás eredményétől függetlenül a konzervatív pártnak el kellene fogadni a módosításokat, hogy egy 21. századi, modern válási törvényünk lehessen.” A kormányzati erőkön kívül nagyon sok kampánycsoport és válásra specializálódott ügyvéd sürgeti a jogszabály szövegének mielőbbi megváltoztatását. Nigel Shepherd, családjogi ügyvéd szerint senkinek sem előnyös a túl hosszúra nyúlt válási procedúra, sőt, sokszor a gyerekekre nézve a legkárosabb az egész folyamat.

Stephanie Coontz a New York Times hasábjain megjelent elemzése azonban arra is rámutat, hogy több hátulütője is lehet a vétkes nélküli válás intézményének. A történész szerint egyfelől jelentősen megnövekedhet a válások száma, másrészt pedig olyan bizonytalan helyzetet teremt rövid időn belül, amelyre esetlegesen a felek nem tudnak felkészülni sem anyagilag, sem pedig lelkileg. A szerző szerint éppen a több éves különélés döbbentheti rá arra a házastársakat, hogy inkább mégis együtt folytassák életüket.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ausztráliában ez már régen így van.

Nincs olyan hogy vetkes nelkuli ez tudatos csusztatas. Hogy ne erezzenek lelkifurdalast a valok mintha ez "termeszetes" lenne.
Csak olyan van hogy mindket fel hibas. Neha kozel egyforma mertekben neha 99-1% de olyan nincs hogy CSAK az egyik.
Nem a valast kell megkonnyiteni hanem nem kell elhamarkodottan hazassagot kotni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés