Sargentini elé

2018. szeptember 17. 16:08

Tehát itt nem „csak” arról van szó – ahogy eddig sokan gondolták –, hogy mi tartozik uniós hatáskörbe és mi nem. Hanem deklaratíven arról is, hogy ami elvileg nem uniós hatáskör, az – csiribí-csiribá – mégis uniós hatáskör.

2018. szeptember 17. 16:08
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós

„És itt jön elő Sargentini a farbával: ő ugyanis azt mondja – az Európai Bizottság egy korábbi közleményére hivatkozva –, hogy bár a 7-es cikk  „hatálya az uniós jogra vonatkozik, ám kiterjed azokra a területekre is, ahol a tagállamok önállóan járnak el”, tehát eszerint a „7. cikk hatálya nem korlátozódik az uniós jog hatálya alá eső területekre. Ez azt jelenti, hogy az Unió nem csak akkor léphet fel, ha a közös értékek megsértése e korlátozott hatókörön belül történt, hanem abban az esetben is, ha a közös értékek megsértésére olyan területen kerül sor, amelyen a tagállamok önálló hatáskörrel járnak el."

Tehát itt nem „csak” arról van szó – ahogy eddig sokan gondolták –, hogy mi tartozik uniós hatáskörbe és mi nem. Hanem deklaratíven arról is, hogy ami elvileg nem uniós hatáskör, az – csiribí-csiribá – mégis uniós hatáskör. Ha pedig ez a megfontolás „átmegy” a jelentés közelgő zárószavazásán, olyan precedens teremtődik, mely alapján felesleges lesz a jövőben tagállami szuverenitásról beszélni az Unióban – hiszen ha bármibe beleszólhat akár a Parlament, akár a Bizottság az „alapértékekre” hivatkozva, akkor lényegében értelmét veszti a nemzeti döntéshozatal.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2019. április 09. 18:56
Nyomul a liberális diktatúra, és úgy tűnik, ennek főpróbája volt a Sargentini jelentés. Deklaráció a többi tagállam felé, hogy az EU alapszerződését, ahogyan azt már megszokhattuk ugyanúgy rugalmasan értelmezik, relativizálják, ahogyan azt már más fogalmakkal tették. Az egészet rábízták a leghülyébb, vakon engedelmeskedő pártkatonára, aki most, még futhat néhány tiszteletkört a porondon, bezsebelve megbízói tapsait. A jelentés zárószavazásán a könnyekig meghatódott Sargentini, az őt simogató társak együtt mutatták, ahogy a kegyencnő meghatódva, megkönnyebbülve fogadja, hogy mehet a pénztárhoz.
Csigorin
2019. április 09. 18:56
Hofi jut eszembe mikor azt mondja, hogy "eloadas lesz a BM-ben, nekem oda szoltak hogy el akarok menni, mert ugye nalunk cenzura az nincsen, csak hat ki kell probalni".
syphax
2018. december 22. 15:44
Az ERŐSEBB KUTYA B.....SZALAD HÁTRÉBB. És az EU az "erősebb kutya". Nem igazán értem mi érvelni és gondolkoznivaló van vagy lenne itten....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik