Enyhe ítéletet hozott egy holland bíróság, hogy a vádlott megtarthassa tartózkodási engedélyét

2018. október 2. 11:18
Hollandiában egy bevándorló hátterű férfi egy 18 éves értelmi fogyatékos lánnyal erőszakoskodott. A helyi bíróság azonban azért hozott a szokásosnál enyhébb ítéletet, hogy a vádlott ne veszítse el tartózkodási engedélyét az eset miatt. A döntésen nemcsak a lány rokonai háborodtak fel, hanem a holland politikusok és állampolgárok is.

A vádlott szerint közös megegyezésen alapult az aktus, és bár lehettek esetleg kommunikációs problémák, a sértett alapvetően nem tiltakozott. A lány teljesen mást állít, ám a napokban hozott ítélet alapján úgy tűnik, hogy a bíróság az afgán férfi mellé állt.

Annak ellenére, hogy az ügyész minimum 2 éves szabadságvesztést szeretett volna elérni, a bíró kevésbé súlyos büntetést rótt ki a vádlottra annak érdekében, hogy az elkerülje a kitoloncolást. A bíró elismerte, hogy az ilyen bűncselekményért normál esetben 24 hónap börtönbüntetés jár, azonban ő mégis 20 hónapról döntött. Úgy vélte ugyanis, hogy „nem cél, hogy az esetnek messzemenő bevándorlási jogi következményei legyenek”. Ezzel tehát egy új ítélkezési joggyakorlat veheti kezdetét, miszerint a tartózkodási engedély megmaradása érdekében a bíróságok direkt enyhébb ítéleteket hoznak.

Az ítélet hatalmas médiavisszhangot és felháborodást váltott ki. Az értelmi fogyatékos lány családja szerint nem lenne szabad, hogy egy ilyen súlyos bűncselekménynél a tartózkodási engedély esetleges elveszítése egyáltalán megfontolás tárgyát képezze. Az ügy miatt az érintett holland településen még tüntetések is voltak, sőt, a kormányzó párt is magyarázatot követelt az igazságügyi minisztertől. A sértett édesapja pedig úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy a férfi hazájában ez normális dolog, de Hollandiában nem.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No ez az a független bíróság, amit mindig számon kérnek rajtunk. Gondolom Gyuri bá valamelyik fiókszervezete érzékenyítette túl ezt a bírót is.

A bíróság politikai alapon döntött, tehát nem független!!!

Mi ebben a probléma?
Ezzel Hollandia bizonyította, hogy betartja az EU alapértékeit.
Ha a bírót erőszakolnák meg tán még ki is tüntetnék az erőszakolót.
;;-)

Magukra húzzák a vécét.

azonnal meg kell fellebbezni hatha masodfokon egy biro nem politikai alapon hozza az iteleteit, ezt a birot pedig kirugni a picsaba.

Az hogy eroszak volt kiderult abbol hogy eliteltek. Eliteltek tehat bunos. Ezt nem vitatta a birosag, tehat feltetelezem hogy kellokeppen bizonyitast nyert. Nyilvan megtortent a pszichologiai vizsgalat es a szakertok bevonasa. Egy eroszak meg egy egeszseges nonek is komoly trauma, sokk, itt pedig raadasul egy fogyatekosrol beszelunk.

Nemigazan ertem hogy van az, hogy ha valakire meetoot kialtanak akkor mar a birosagi targyalas elott bunosnek kell tekinteni, es mindenki maglyat rak a mocskos szexualis ragadozonak, de ha egy bevandorlot jogerosen elitel a birosag, akkor meg utana is fenntartasokkal kell kezelni hogy egyaltalan bunos e, es ilyenkor rogton keresik a mento korulmenyeket a "ragadozonak"...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés