Friss meghívó Németországból: elfogadták az új migrációs törvénytervezetet

2018. december 21. 09:42

Németország szövetségi kormánya a napokban elfogadta a szakképzett munkaerő bevándorlásának szabályozó törvénytervezetet. A kabinet által jóváhagyott javaslat célja, hogy megkönnyítse a nem EU-országokból származó munkavállalók beáramlását Németországba, ezzel is enyhítve a munkaerőhiányt. Az új jogszabály azonban kockázatos joggyakorlatot teremthet, mivel például a kitoloncolást is elkerülhetik azok, akiknek a menedékkérelmét elutasították, de munkát vállalnak Németország területén.

A tervezet elfogadását heves viták övezték, hiszen a gazdasági és belügyi politikusok teljesen más szemszögből értékelik a kérdést. A migráció megosztó jellege miatt talán most éleződött ki leginkább a két tábor közötti érdekellentét – írja a Guardian. Az új migrációs törvény (Fachkräftezuwanderungsgesetz) elfogadását a gazdasági szereplők és az üzleti vezetők is sürgették arra hivatkozva, hogy rövid időn belül az egész ország gazdaságára kihatással lehet a drasztikus mértékű munkaerőhiány. A többéves lobbitevékenységük és vészjósló előrejelzéseik miatt a szövetségi kormány december 19-én úgy döntött, hogy enyhít a jelenlegi migrációs rendelkezéseken, és Németországba csábítja az Európai Unión kívülről érkező szakképzett munkaerőt. Az elfogadott migrációs javaslat értelmében a német cégek könnyebben toborozhatnak nem EU-országokból munkavállalókat, sőt, azok is elkerülhetik a kitoloncolást, akiknek ugyan elutasították a menedékkérelmét, de mégis munkát vállalnak az országban.

Az AfD politikusai úgy látják, hogy a migrációs törvény veszélyt jelent Németországra nézve, hiszen az a kevésbé képzett munkaerőt is migrációra ösztönözheti. A törvényt aggályosnak tartják abból a szempontból is, hogy a tömeges bevándorlások miatt csökkenhet a német munkavállalók bére. Alexander Gauland, az AfD társelnöke úgy véli, hogy ez meghívó lehet azok számára, akik eddig még nem jutottak el Németországba. Mathias Middelberg, a CDU szóvivője elmondta, hogy a kitoloncolásra váró menedékkérők alkalmazása, és maradásuk elfogadása mindenképp félreérhető üzenetet sugall a kibocsátó országok lakosai irányába. Angela Merkel azonban arról tájékozatott mindenkit, hogy a bevándorlási és a menedékkérelmi eljárásokat nem befolyásolja a most jóváhagyott javaslat. Nyilatkozatában kitért arra is, hogy nem akarja, hogy megismétlődjön a 2015-ös hullám, amikor is körülbelül 1 millió migráns érkezett német területekre. Joachim Pfeiffer, a CDU gazdasági szakértője üdvözölte az új törvényjavaslatot, és így nyilatkozott: „Válogatni akarunk az ideérkezők közül, akik jók, és szükségünk van rájuk, maradhatnak. (…) Ennek ellenére mi nem akarunk mindenkit arra buzdítani, hogy Németországba jöjjön, és a jóléti állam előnyeit kihasználva maradjon”. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal számításai szerint jelenleg 1.2 millió betöltetlen állás van Németországban. Leginkább az egészségügyi és a szakképzettséget igénylő munkák területén uralkodik a tapasztalható a munkaerőhiány.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32606

Ajánljuk még a témában