A holland Legfelsőbb Bíróság elnöke: Hollandiának már a génjeiben van a jogállam, Magyarországnak viszont nem

2019. február 5. 15:42
Maarten Feteris, a holland Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint Lengyelország vagy Magyarország még nem olyan régóta demokratikusak, ezért nem rendelkeznek demokratikus emlékezettel, míg Hollandiának már a génjeiben van a jogállam.

Maarten Feteris február 3-án adott interjút a VPRO közszolgálati televízió Buitenhof című aktuálpolitikai műsorában a lengyel jogállamiság helyzetével kapcsolatban. Elmondása szerint „ami Lengyelországban történik, az a kormány támadása a független bírói hatalom ellen, márpedig a bírák elengedhetetlenek ahhoz, hogy a demokratikus törvényeket betartsák”. Majd a műsor riportere ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy Magyarországon, Törökországban vagy épp az Egyesült Államokban is hasonló helyzet uralkodik, ezekben az országokban is hanyatlik a jogállamiság. Erre válaszként a holland Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta, hogy ez több szempontból is aggasztó lehet az említett országok számára. Szerinte a társadalmi törésvonal mellett gazdasági vonzata is lehet a jogállamiság csorbulásának. Úgy látja, hogy azok az országok, amelyekben a jogrend jól működik, nagyobb biztonságot kínálnak a befektetők számára. Feteris zárásként hozzátette, hogy Lengyelország vagy Magyarország még nem olyan régóta demokratikus országok, ezért nem rendelkeznek demokratikus emlékezettel, míg Hollandiának már a génjeiben van a jogállam.

 

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hollandiának már a génjeiben van a jogállam" melyre bizonyságul szolgálhat a rendszeres holland kormányválság.

Ezt az urat orvos látta már?

Mi harminc éve kezdtük azt, amiből Hollandiának minimum 100 éves gyakorlata van. Szóval csak óvatosan a nagy szavakkal...

'Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.'

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés