Megkönnyítenék a válást Írországban

2019. február 13. 13:54

Májusban arról tartanak majd népszavazást Írországban, hogy a különélés kötelező idejét lecsökkentve megkönnyítsék a válást. A szavazás várhatóan egy napra fog esni a helyi önkormányzati és az európai parlamenti választásokkal.

Az ír kormány beleegyezett abba, hogy népszavazást írjanak ki a házasság intézményének megreformálásáról. A jelenlegi ír jogszabályok szerint a válási papírok beadását megelőző öt évből négyet külön kell élnie a pároknak. A különélés idejének csökkentése egy parlamenti előterjesztés nyomán került előtérbe. Josepha Madigan, a Fine Gael nevű liberális konzervatív párt tagjaként nyújtotta be nemrég az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Kezdeményezésében a kötelező négy év helyett csupán kettő év különélést javasolt a képviselő. A népszavazás során vélhetően úgy fog szerepelni a kérdés, hogy a jövőbeni időfeltétel megállapítása a Dáilra, azaz az ír parlamentre fog maradni. Az aktuális különélési és válási szabályokat az alkotmány is tartalmazza, tehát a népszavazás alkotmánymódosítással is járhat.

A kötelezően előírt négyéves különélést 24 évvel ezelőtt iktatták be az alkotmányba, amely akkor a válás tilalmának elvét váltotta fel. A válást 1995-ben tették lehetővé az Ír Köztársaságban 50.28 százalékos támogatottság és 49.72 százaléknyi nem szavazat ellenében. A legutóbbi alkotmánymódosítások az abortusz tilalmát oldották fel, illetve legalizálták az azonos neműek házasságát. Charles Flanagan igazságügyi és esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a kezdeményezést, és fontosnak tartja, hogy az ír állampolgárok véleményt alkossanak egy efféle, sok családot érintő kérdésben. Elmondta azt is, hogy egész Európában Írországban a legalacsonyabb a válások száma. A javaslat szerinte csökkenteni fogja a válási folyamattal járó stresszt és szomorúságot, ezzel is megkönnyítve a túllépést a családok számára. A májusi szavazás várhatóan egy napra fog esni a helyi önkormányzati és az európai parlamenti választásokkal.

 

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/141019

Ajánljuk még a témában