Német Alkotmánybíróság: Aránytalan és részben alkotmányellenes a rendszámok automatikus rögzítése

2019. február 12. 10:41

Bajorország a tiltott határátlépés megelőzése érdekében, Baden-Württemberg általános bűnüldözési célból, Hessen pedig a rendőrség látókörébe került rendbontók azonosítása érdekében végez automatikus rendszámrögzítést és adatellenőrzést. A német Alkotmánybíróság azonban a napokban aránytalannak és részben alkotmányellenesnek minősítette az efféle gyakorlatokat.

2019. február 12. 10:41
null

A vizsgálat során a nyilvántartásban nem szereplő rendszámok automatikusan törlődnek. Téves azonosítás esetén manuálisan törlik a rendszerből a rögzített képeket, valódi egyezés esetén pedig a további eljárás során felhasználják azokat. A három szövetségi tartományban összesen 22 állandó és 6 mobil eszközzel végzik a rendszámok rögzítését. Havonta átlagosan 8,5 millió járművet ellenőriznek, és évente mintegy 10.000 találatot rögzít a rendszer. Ezek olyan esetek, amelyekben az ellenőrzött rendszámok valamilyen bűncselekmény lehetséges elkövetéséhez köthetők.

A Szövetségi Alkotmánybíróság döntéséből kiderül, hogy a szervezet általánosságban megengedhetőnek tartja a rendszámok rögzítését és a bűnüldöző szervek adatbázisaival való összevetését. Arra azonban felhívja a figyelmet, hogy az ellenőrzés és az adatrögzítés nem lépheti túl a védendő jogi érdek által szükségessé tett mértéket, és igazodnia kell a szövetségi-tartományi hatáskörökhöz is. Emiatt tehát a tiltott határátlépés megelőzése érdekében nem indokolt, hogy a határ 30 kilométeres körzetében valamennyi útvonalon rögzítsék a rendszámokat. Megállapítják azt is, hogy a gyülekezési joggal visszaélő rendbontók azonosítása érdekében sem indokolt a tartományokban bárhol valamennyi gépjármű rendszámának ellenőrzése.

A tartományoknak az év végéig kell szabályozásukat összhangba hozniuk az Alkotmánybíróság határozatában foglalt követelményekkel. A kifogásolthoz hasonló rendelkezések vannak hatályban Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Alsó-Szászországban is. Joachim Herrmann (CSU) bajor igazságügyi miniszter megnyugtatónak nevezte, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság a rendszám rögzítését mint fedett nyomozati eszközt önmagában nem minősítette alkotmányellenesnek  . Szerinte a rendszámok automatikus ellenőrzése rendkívül hasznos a lopott gépjárművek és az embercsempészek kézre kerítésekor, robbanóanyaggal teli járművek azonosításakor, vagy akár öngyilkossági kísérletek megakadályozása esetén. Véleménye szerint év végéig kiigazítható a bajor szabályozás. Katharina Schulze, a Zöldek képviselőcsoportjának vezetője a kormányt vádolta az ügy kapcsán: „Ha ismét a legmagasabb bíróságnak kell beavatkoznia a polgárok szabadságának megvédése érdekében, akkor a jogalkotó hibázott.” A német rendőrszövetség elnöke, Rainer Nachtigall elmondta, hogy az automatizált rendszámtábla-ellenőrzés bizonyította hatékonyságát, és a rendőrség továbbra is használni fogja az eszközöket.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik