USA

Könyvajánló: Olvasztótégely vagy polgárháború?

2019. február 18. 16:05
A bevándorlási kérdés áll ​Reihan Salam új könyvének középpontjában. A szerző, aki bangladesi szülők gyermekeként saját maga is bevándorlók leszármazottja, a migrációval összefüggésben az „olvasztótégely vagy polgárháború” éles különbségét láttatva arra mutat rá, hogy az amerikai gazdaság már nem biztosítja azt felemelkedési lehetőséget bevándorlók számára, ami egykoron az ország vonzerejét jelentette.

Reihem Salam a sok helyütt személyes hangvételű, de objektív kutatásokon alapuló könyvében amellett érvel, hogy a nyitott határok elve és a korlátlan bevándorlás ma rendkívül kedvezőtlen hatást gyakorol az Egyesült Államokra és az Egyesült Államok lakosságára. A szerző olvasata szerint a korábbi időket jellemző munkaerőigényes gazdaság számos lehetőséget kínált a bevándorlóknak, és legalábbis leszármazottaik fel tudtak zárkózni a prosperáló középosztály soraiba. A gazdaság gyökeres átalakulása miatt azonban az ország már közel sem ilyen kilátásokkal üdvözli az újonnan érkezőket. A munkaerő importálása helyett a munkaerőigényes vállalatok sokkal inkább határon kívülre telepítik üzemeiket, amelynek eredményeként a legújabb bevándorlók azoknak a szegényeknek a tömegét gyarapítják Amerikában, akiknek kilátásuk sincsen a felemelkedésre.

Ilyen feltételek mellett a szerző olyan etnikumok mentén szegregált szegénynegyedek kialakulását vizionálja, amelyeket folyamatosan növekvő egyenlőtlenség és politikai megosztottság jellemez. Ennek eredményeként a társadalmi rétegeket megszólító politika kizárólag etnikai alapúvá válik, és a nemzeti egység, illetve a régmúlt olvasztótégelye helyett pedig ez az etnikumokat jellemző szélsőséges és reménytelen egyenlőtlenség előbb vagy utóbb polgárháborúval fenyeget. A szerző egyetlen orvosságként olyan bevándorlási szabályozás megalkotását javasolja, amely gátat vet az alacsony képzettségűek beáramlása elé, és kizárólag olyan szaktudással vagy magasabb képzettséggel rendelkező bevándorlókat részesít előnyben, akikre az amerikai gazdaságnak szüksége van.

Forrás: Reihen Salam: Melting Pot or Civil War? A Son of Immigrants Makes the Case Against Open Borders. Sentinel. 2018.

A könyvet Sándor Lénárd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának kutatója összegezte. 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalább végre valaki látja, hogy polgárháború felé vezet a törésvonalak kihangsúlyozása.
Nem tudom, mennyi esélye lenne a megjelenésre és a pozitív kritikákra, ha azt is kimondaná, hogy leginkább a baloldal segíti a meglévő törésvonalak további megerősödését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés