Több támogatás járna a menedékkérőknek Németországban

2019. március 20. 10:00

Sajtóértesülések szerint a német Szövetségi Munkaügyi Minisztérium a menedékkérők számára biztosított támogatások emelését tervezi. A tárca egyik szóvivője megerősítette, hogy valóban egy olyan törvényjavaslaton dolgoznak, amely 2020 elején lépne hatályba, és növelné a menedékkérőknek járó pénzügyi támogatás mértékét. A szóvivő azonban a részletekről nem nyilatkozott.

2019. március 20. 10:00
null

A Bild értesülései szerint az egyedülálló felnőttek az eddigi havi 135 euró zsebpénz helyett 150 eurót kapnának, a 14 és 17 év közötti fiatalok 76 helyett 79 eurót, a 6-13 éves gyerekek 83 helyett 97 eurót, a 6 év alattiak 79 helyett 84 eurót. Thorsten Frei, a CDU frakcióelnök-helyettese szerint ez a lépés rossz üezenet lenne a származási országok felé. Szerinte Németország már most is a legmagasabb szociális támogatást fizeti Európában. Frei úgy látja, hogy a támogatások növelése arra ösztönözné az Európába érkezőket, hogy Németországban folyamodjanak menedékjogért. Szerinte inkább a csökkentés mértékén kellene elgondolkodni.

Markus Blume, CSU-főtitkár is kritikával illette Hubertus Heil SPD-s munkaügyi miniszter tervezetét. Álláspontja szerint az indítvány aláássa a jelenlegi német menekültügyi rendszer társadalmi elfogadottságát, és felveri a menekültügyi költségeket. A főtitkár szerint is rossz üzenetet közvetít a támogatások felemelése: „A menedékjog a védelmet keresőket illeti, és nem a zsebpénzt keresőket.” A CSU-főtitkár ehelyett a természetbeni juttatásokra való átállást javasolja. Peter Weiß, a CDU/CSU frakció szociálpolitikai szóvivője is kifejtette álláspontját, miszerint a maradási lehetőséggel rendelkező menedékkérők juttatását emelni, ezzel párhuzamosan az országot elhagyni köteles menedékkérők juttatásait csökkenteni kellene. Szintén a CDU politikusa, Philipp Amthor úgy fogalmazott, hogy „az SPD rossz úton halad. A menedékkérők juttatását nem emelni kellene, hanem egy minimumot megállapítani, és lehetőleg természetbeni, mintsem pénzbeli szolgáltatásként nyújtani.” Hozzáfűzi, hogy „nem újabb szociális ajándékokra lenne szükség, hanem az elvándorlás okainak megszüntetésére irányuló hatékony küzdelemre.”

A CSU tartományi csoport vezetője, Alexander Dobrindt szintén szkeptikusan áll a témához. Szerinte  „az ösztönző faktorokat tovább kell csökkenteni, valamint a juttatások tekintetében különbséget kell tenni azok között, akiknek menedékkérelmét elutasították és azon menekültek között, akik maradásra jogosultak.” Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter korábban azon az állásponton volt, hogy azok a menedékkérők, akiknek a kérelmét elutasították, kevesebb pénzbeli juttatást kapjanak a jövőben. A Heil-féle indítványt azonban nem kommentálta. Az SPD támogatja Hubertus Heil törekvését. A párt belügyi szakértője, Helge Lindh az uniópártokkal szemben éles kritikát fogalmazott meg, mivel szerinte az ilyen irigységi vita a társadalmi hangulatnak árt, ellentéteket szít. Szerinte a 15 eurós emelés nem rossz üzenet, mert ennyi pénz nem ösztönöz senkit arra, hogy az életét kockára téve elmeneküljön hazájából.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik