Cikkajánló: Nincs értéksemleges társadalomtudomány

2019. március 28. 10:05

Michael C. Desch, a Notre Dame Egyetem professzora szerint a politikai döntéshozók az akadémiai társadalomtudományi elemzéseket tartják a legkevésbé hasznosnak. A problémát a tudósok egyre növekvő merevsége jelenti. A szerző szerint a politikatudomány területén kutatók a relevancia vagy fontosság helyett inkább az értéksemlegességet tartják szem előtt, ami hosszabb távon káros következményekkel járhat. Desch úgy látja, hogy a tudomány merevsége és relevanciája közötti feszültség végül a politikatudomány tragédiájához fog vezetni. Elmélete szerint ugyanis miközben egyre tudományosabbá kellene válnia annak érdekében, hogy a társadalmi problémákra jobb megoldásokat nyújtson, a gyakorlatban egyre használhatatlanabb lesz.

2019. március 28. 10:05
null

A politikatudomány tragédiája, hogy mai képviselői értékmentesek akarnak maradni

David M. Ricci egyetemi docens korábbi állításaira hivatkozva azt írja a szerző, hogy a tudósok és a kutatók releváns, aktuális témáktól való merev elzárkózása ahhoz fog vezetni, hogy a politikatudomány a gyakorlatban használhatatlanná válik. Jelenleg egy kutatás tudományossága attól függ, hogy annak eredménye mennyire megalapozott matematikailag. Így az a nézet alakult ki, hogy a fizika a legérettebb tudományág, hiszen ez a terület építkezik leginkább a matematikára, míg a társadalomtudomány a legkevésbé érett diszciplína, mert alig használja a matematika elemeit. Ezzel összefüggésben jelent meg az a törekvés, amely a társadalomtudományt kívánja „tudományossá”, matematikai jellegűvé tenni. Így viszont egyre inkább elvész a politikatudományi kutatások relevanciája, hiszen ennek lényege abban áll, hogy a tudományosság hozzájárul-e a politikai döntések meghozatalához.

Michael C. Desch szerint nem hagyható figyelmen kívül az, hogy a statisztika és a modellek használatától egy kutatás még nem lesz kevésbé releváns, ugyanakkor ez a megközelítés mára kiszorította a kvalitatív elemzéseket. Ennek következménye pedig az, hogy a döntéshozók számára a politikatudomány egyre kevésbé hasznos. Az irrelevanciáját fokozza az is, hogy sok társadalomtudós nem veszi figyelembe a vizsgált probléma politikai jelentőségét, mert összeegyeztethetetlennek tartja a tudományos objektivitással. Szerintük a társadalomtudományi kutatás legyen értékmentes, és csak arra fókuszáljon, ami van, s ne arra, ami lehetne.

A társadalomtudósok kutatási céljai és eredményei nem szolgálják a közösséget

A különböző tudományágakat képviselő tudósoknak nehézséget jelent egymás, valamint a döntéshozók és a társadalom tagjainak megértése is. Ennek eredménye a tudás szétaprózódása, hiperfragmentációja. Az egyes fontos részeket elvesztegetik, miközben az általuk folytatott tudományos tevékenység egésze a társadalomnak egyre kevésbé hasznos. Ezt erősíti a testületi jelleg (a csoporthoz tartozás érzése, amelybe a laikusokat nem veszik bele), amely arra ösztönzi a tudósokat, hogy szakzsargont használjanak, ezáltal elválasztva és egyúttal függetlenítve is magukat a társadalom többi részétől. A függetlenség iránti vágyuk azonban csak megerősíti a legtöbb társadalomtudomány irrelevanciáját.

 

Borítókép forrása: The Chronicle of Higher Education

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2019. március 28. 11:59
Maga a lét nem " értéksemleges ". ( ez milyen marhaság..) Már a görög filozófia pontosan kimondta, hogy minden létező ( tudatosan és öntudatlanul is ) törekszik a jó felé. A Jót pedig a legfőbb értéknek megnevezte. " Ez biztatásom amit rád hagyok. Velem együtt fák, erdők, tavaszok, ami csak él mind jobbulni akar, ahogy a bűvös tengerben a hal úszik, s csilláma (örökszép viszony ) tovatűnik a határtalanon. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik