Közel 300 millió forintba kerül egy szomáliai bevándorló Finnországnak

2019. március 29. 09:24

A napokban jelent meg egy finn szakértőgárda által összeállított elemzés arról, hogy mennyibe kerül ellátni, segélyezni, integrálni egy-egy bevándorlót. A statisztikai adatokból kiderült, hogy egy iraki migráns ellátása körülbelül 215 millió forintba kerül (gyermek nélkül), míg egy szomáliai migráns ellátása közel 300 millió forintba kerül élete során.

2019. március 29. 09:24
null

A Suomen Perusta kutatóközpont nemrégiben megjelent tanulmányában azzal foglalkozott, hogy mekkora mértékben terheli meg a finn államkasszát és szociális ellátórendszert a bevándorlók anyagi támogatása. Az összegeket a bevándorlók teljes életére vetítették ki, s azt vizsgálták, hogy a migránsoktól érkező bevételek (adófizetés) hogyan aránylanak a kiadásokhoz (szociális ellátás biztosítása, segélyezés, integrálás költségei). A Finn Statisztikai Hivatal, a Szociális és Egészségügyi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium adatait felhasználva a think tank arra a következtetésre jutott, hogy a kiadások hatalmas mértékben meghaladják a megtérülő bevételeket.

Az elemzés során az iraki és szomáliai menedékkérőket, menekülteket vizsgálták, mivel ebből a két országból érkezik a legtöbb bevándorló Finnországba. A tanulmány megjegyzi, hogy „humanitárius bevándorlás” címen menedékkérők, „kvóta-menekültek” és teljes családok tömegei érkeznek 2015-től folyamatosan az országba. A legfontosabb statisztika 2015-re datálható, amikor nagyjából 32 000 fő bevándorló érkezett az állam területére letelepedési szándékkal. A konkrét számokat vizsgálva a következő adatok olvashatók ki az átfogó tanulmányból:

      (1) Egy 20–24 éves kora között Finnországba érkező iraki migráns életen át tartó szociális ellátása, segélyezése, integrálása 690 000 euróba, azaz nagyjából 215 millió forintba kerül gyermek nélkül. Gyermekkel körülbelül 844 000 euróba, ami 265 millió forintnak felel meg.

      (2) Egy 20–24 éves kora között Finnországba érkező szomáliai migráns életen át tartó szociális ellátása, segélyezése, integrálása 951 000 euróba, azaz körülbelül 300 millió forintba kerül gyermek nélkül. Gyermekkel 1 343 000 euróba, ami nagyjából 420 millió forintnak felel meg.

Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy a finn kormány 2016-ban – a 2015-ös migrációs krízis után – 750 millió eurót különített el az éves büdzsében a felmerülő költségek fedezésére. 620 millió eurót a migránsok befogadására szántak, míg 130 millió eurót a társadalmi és kulturális integrációjukra.

A Suomen Perusta kutatóközpont tanulmánya arra is rávilágít, hogy a második generációs bevándorlók esetében – akik már Finnország területén nőttek fel – a társadalmi és gazdasági kirekesztettség 6–8-szor magasabb, mint a finn születésű fiatal állampolgárok esetében. Annak ellenére, hogy a második generációs fiatal migránsok már Finnországban részesültek oktatásban, máig kimagaslóan sokan kirekesztettek közülük. Az elemzés azt is megállapítja, hogy a menedékkérők esetében sokkal alacsonyabb a várható nyugdíjösszeg. Orvosi ellátásuk sokkal költségesebb, mivel plusz kiadások merülhetnek fel gyógyításuk során (például a fordítás díja). 

A dokumentum két következtetést von le a statisztikákból. Az egyik az, hogy Finnország közpénzügyi helyzete szempontjából az lenne a legjobb, ha az ország egyáltalán nem fogadna be olyan migránsokat, akik esetében több a ráfordítás, mint a bevétel. Az iraki és szomáliai bevándorlók és menedékkérők kapcsán a szerzők összegzése a következő:

„A tanulmány konklúziója az, hogy Finnország közpénzügyi szempontjából nem hasznos befogadni olyan személyeket, akik Irakban vagy Szomáliában születtek.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2021. február 18. 16:03
Kunhalmi pontosan kiszámolta. Az eredmény: álprobléma
bispora
2021. február 18. 16:02
Még hogy kirekesztés... Egy átlagos, segghüje szomáliai élete során egy Nobel díjjal egyenértékű pénzt nyal fel a finn adófizetőktől. Akkor már inkább Mészáros...
bispora
2021. február 18. 16:02
"A Suomen Perusta kutatóközpont tanulmánya arra is rávilágít, hogy a második generációs bevándorlók esetében – akik már Finnország területén nőttek fel – a társadalmi és gazdasági kirekesztettség 6–8-szor magasabb, mint a finn születésű fiatal állampolgárok esetében. Annak ellenére, hogy a második generációs fiatal migránsok már Finnországban részesültek oktatásban, máig kimagaslóan sokan kirekesztettek közülük." Véletlenül sem arról van szó, hogy a született képességek bizony az egaliter mantrával szöges ellentétben, ég és föld különbségre vannak egymástól endogám populációk között. Mi magyarok azért észrevesszük a cigány és askenázi honfitársain között meglévő kognitív szakadékot- gondolom ez Finnországban sem lehet észrevétlen. Már ha abból indulok ki, hogy a szomáliaiak átlagintellektusa nem éri el a nyolcvanat, a finneké meg 100. Amiből elemi matekkal kijön az iskolai vesszőfutás a színes oldalon. De legalább nem normakövetők, agresszívek, és nem tudják elhalasztani szükségleteiket- azaz egy vibráló, multikulti társadalom kovászai ők, égig érő farkakkal...
Mich
2021. február 18. 16:01
Végre adatok arról, hogy "mennyire megéri"... ... és akkor a családegyesítés és az dzsihadista bonyodalmak még ebben nincsenek is benne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik