Mégsem zsugorodik a Bundestag

2019. április 10. 14:38

Leszavazták Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök javaslatát, amely csökkentette volna a német szövetségi jogalkotásban résztvevők számát. A közvetlenül választott Bundestagban jelenleg 709 képviselő foglal helyet.

2019. április 10. 14:38
null

A német választójogi rendszerben rögzített ugyan a választókerületek száma, de a Bundestag-képviselők létszáma nem. Annak érdekében, hogy a Bundestag összetétele a lehető legnagyobb mértékben tükrözze a választók által leadott szavazatok arányát, az egyéni képviselői helyek mellett egy párt jelöltje többletmandátumok megnyerésével is képviselővé válhat. Emiatt tehát nem lehet előre megjósolni, hogy egy-egy választás után végül hány fős létszámmal fog működni a Bundestag. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyre több képviselő kerül be a szervezetbe. A Bundestag jelenleg 709 fővel működik, az eredetileg 598-ra tervezett létszám helyett.

Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök 2018-ban egy olyan munkacsoportot szervezett, amelynek a Bundestag létszámának csökkentésére kellett javaslatot kidolgoznia. A napokban tartott szavazás alapján azonban a parlamenti pártok nem támogatták Wolfgang Schäuble javaslatát. Schäuble 299-ről 270-re csökkentette volna a választókerületek számát, és csak bizonyos feltételek teljesülése mellett engedélyezte volna a plusz mandátumhoz jutást. A Schäuble-féle javaslat szerint a 2017-es választási eredmények alapján a jelenlegi 709 helyett csupán 641 fő került volna be a Bundestagba. Érdekességként megemlíthető, hogy Norbert Lammert előző Bundestag-elnök szintén ugyanezt a célt tűzte ki, de végül ő sem tudta elfogadtatni tervezetét a Bundestagban képviselettel rendelkező pártokkal.

Carsten Schneider, az SPD parlamenti ügyvezetője azzal indokolta Schäuble javaslatának elutasítását, hogy a módosítások után sérülne a szavazatok egyenlőségének elve, hiszen a Bundestag összetétele nem tükrözné a leadott szavazatok arányát. Michael Grosse (CDU) és Stefan Müller (CSU) szintén kritikával illette a javaslatot, mivel szerintük a választókerületek számának csökkentése a jelenleginél is nagyobb távolságot hozna létre a választópolgárok és az általuk megválasztott képviselők között. Britta Haßelman (Zöldek) sem támogatta a javaslatot, viszont a koalíció tagjaival ellentétben nem azért, mert túl merész, hanem azért, mert nem elég bátor.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2019. április 12. 11:32
megélhetési politikusok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik