Seehofer nemzetközi különbíróságot állítana fel a terroristák számára

2019. április 12. 15:18

Horst Seehofer (CDU), Németország belügyminisztere azt szorgalmazta a G7 belügyminisztereket tömörítő párizsi találkozóján, hogy a nemzetközi közösség hozzon létre egy speciális büntetőbíróságot az Iszlám Állam nevében elkövetett bűncselekmények tetteseinek felelősségre vonására. Seehofer felvetését a szíriai kurdok is támogatják.

2019. április 12. 15:18
null

Április 4-én tartotta ülését a G7-csoport Párizsban. Horst Seehofer német belügyminiszter arra tett javaslatot a tanácskozás során, hogy az uniós állampolgársággal rendelkező, de az Iszlám Állam szolgálatában elfogott európai katonákat ne kelljen visszaszállítani az állampolgárságuk szerinti államba, hanem a Közel-Keleten tartsák meg tárgyalásaikat. Elképzelése szerint a nemzetközi közösségnek különbíróságot kellene létrehoznia annak érdekben, hogy helyben tárgyalhassák az ügyeket. Seehofer így fogalmazott: „szívesebben látnék egy ilyen bíróságot, minthogy minden német állampolgárságú harcost visszahozzunk Németországba”. A belügyminiszter felvetését a szíriai kurdok is támogatják. Jelenleg több ezer elfogott harcos ül ítéletre várva különféle börtöntáborokban.

Donald Trump amerikai elnök ellenben azt szorgalmazta, hogy a nyugat-európai államok állampolgárságával rendelkező harcosokat az állampolgárságuk szerinti országokban állítsák rendes bíróságok elé. Németország és az EU több tagállama ugyanakkor – Seehoferhez hasonlóan – inkább a nemzetközi büntetőbíróság létrehozását támogatná, hogy így „az az ország vonhassa felelősségre a bűncselekmények elkövetőit, amelyik jelenleg fogva tartja őket” – mondta Seehofer. A német álláspont kapcsán fontos tudni, hogy a szövetségi kormány április 3-án fogadta el az állampolgársági törvény módosítására irányuló javaslatot, amely értelmében a jövőben háborús területre utazó és a harci cselekményekben részt vevő személyeket − akiknek német állampolgárságuk is van − megfosztják német állampolgárságuktól.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik