A jövőben már nem szabadulhatnak óvadékkal az Egyesült Államokban elfogott illegális bevándorlók

2019. április 27. 13:42

A Trump-kormányzat igazságügyi minisztere, William Barr egy másfél évtizedes irányelv megváltoztatásával vetne véget a kialakult gyakorlatnak.

2019. április 27. 13:42
null

William Barr április 16-án hatályon kívül helyezte az amerikai igazságügyi minisztérium által még 2005-ben elfogadott irányelvet, amelynek értelmében az Egyesült Államokba érkező menedékkérők abban az esetben is jogosultak arra, hogy óvadék ellenében szabaduljanak az idegenrendészeti őrizetből, ha illegálisan próbálták meg átlépni a határt. A Barr által „téves döntésnek” minősített irányelv eltörlésével az amerikai hatóságoknak lehetőségük nyílik arra, hogy tulajdonképpen határozatlan ideig tartsák őrizetben az illegális határátlépőket.

Az Egyesült Államok déli határára jelenleg ugyanis minden korábbinál nagyobb migrációs nyomás nehezedik. Ennek megfelelően pedig az illegális bevándorlók ügyeit tárgyaló bíróságok, valamint a menekültkérelmeket feldolgozó hatóságok is jelentősen túlterheltek. A legfrissebb adatok szerint mintegy 900 ezer ilyen ügy van folyamatban, aminek eredményeképpen a bevándorlók átlagosan ezer napot várnak arra, hogy menekültkérelmüket elbírálják.

Jelenleg mintegy 50 ezer embert tartanak idegenrendészeti őrizetben, ami már most is „rekordnak” számít az Egyesült Államok történelmében. Barr döntésének eredményeképpen ez a szám tovább növekedhet, ezért a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) további sátortáborok felállítását tervezi. Ugyancsak a DHS kérésére – hogy fel tudjanak készülni a megnövekedett terhelésre – az igazságügyi miniszter döntése még 90 napig nem lép érvénybe.

A döntéssel szemben már számos civilszervezet tiltakozott. Az Amnesty International és a Southern Poverty Law Center képviselői szerint az új irányelv elszakítja az ily módon határozatlan ideig őrizetben tartott szülőket gyermekeiktől. A kiskorú bevándorlók esetében ugyanis továbbra is érvényben van egy bírósági döntés, miszerint őket legfeljebb 20 napot követően szabadon kell engedni. Az American Civil Liberties Union pedig bejelentette, hogy a bíróságon fogja megtámadni a Trump-kormányzat döntését.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik