Holland bíróság jár el a Shell nigériai jogsértéseinek ügyében

2019. május 09. 09:15

Egy holland bíróság megállapította a hatáskörét abban a kártérítési ügyben, amelyet a ’90-es években Nigériában kivégzett aktivisták özvegyei indítottak a Shell energiavállalattal szemben. Az áldozatok több évtizede húzódó küzdelmük során először Nigériában, majd pedig külföldi bíróságokon kerestek jogorvoslatot. A Shell energiavállalat tiszteletben tartja a holland bíróság döntését, és eleget tesz a kérésének, de továbbra sem ismeri el felelősségét a jogsértésekért.

2019. május 09. 09:15
null

Egy holland bíróság megállapította hatáskörét abban a kártérítési eljárásban, amelyet azoknak az aktivistáknak az özvegyei indítottak a Shell energiatársasággal szemben, akiknek házastársait a nigériai kormány még a ’90-es évek közepén végezte ki. Bár Larissa Alwin, a hágai székhelyű kerületi bíróság bírájának bejelentése jelentős győzelem a több évtizede zajló harcban, ugyanakkor a felpereseknek még bizonyítaniuk kell a Shell jogi felelősségét. A Shell továbbra is tagadja a jogsértések elkövetését.

A kivégzett áldozatok, köztük Ken Satro-Wiwa író, ahhoz az aktivista csoporthoz tartoztak, amely az „Ogoni Kilenc”-ként vált ismertté Nigériában. A csoport a Shell társaság Niger folyó deltájában végzett olajkitermelési tevékenysége ellen tiltakozott. Az aktivista csoport mind a kilenc tagját letartóztatták, és egy koncepciós eljárást követően felakasztották, ami a nemzetközi közvéleményt Nigéria akkori katonai diktátorai ellen fordította.

Larissa Alwin bíró most arra kötelezte a Shellt, hogy valamennyi olyan dokumentumot adjon át, amely segíthet tisztázni a felperesek ügyét, így különösen azokat az iratokat, amelyek szerint a Shell fizetett azért, hogy az aktivistákról hamis információkat szolgáltassanak a nigériai rendészeti hatóságoknak.

Ugyan Hollandiában nem ismert a nagy összegű büntető kártérítés intézménye, de az ügy még így is kellemetlen lehet a Shellnek. Amennyiben ugyanis megállapítják a nagyvállalat felelősségét az aktivisták haláláért, úgy ez önmagában is elégtételt nyújthat az aktivisták családjainak. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a nigériai jogorvoslati lehetőségek kimerítését követően a hozzátartozók külföldi bíróságok előtt kerestek jogérvényesítési lehetőséget az angol–holland energiavállalattal szemben. Miután 2013-ban az Egyesült Államok Legfelső Bírósága elutasította hatáskörének megállapítását, a károsultak brit és holland bíróságokon folytatták küzdelmüket.

Ugyan a Shell egy 2009-es egyezség keretében összesen 15,5 millió amerikai dollárt már kifizetett az aktivisták hozzátartozóinak, továbbra sem ismeri el felelősségét a jogsértésekért. Igo Weli, a Shell nigériai leányvállalatának képviselője a holland bíróság döntését követően azt nyilatkozta, hogy a vállalat eleget tesz a bíróság határozatának, és betekintést enged a belső dokumentumokba.

 

Az összefoglalót Sándor Lénárd készítette.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik