Svédország meghosszabbította a határellenőrzést az EU belső határain

2019. május 17. 16:40

A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert Svédország közrendje és biztonsága még mindig fenyegetés alatt áll.

2019. május 17. 16:40
null

A svéd kormány 2019. május 9-i ülésén döntött, hogy újabb hat hónappal − 2019. november 11-ig − meghosszabbítja a határellenőrzést Svédország belső (azaz schengeni tagállamokkal közös) határain. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert Svédország közrendje és biztonsága még mindig fenyegetés alatt áll. A svéd polgári nemzetbiztonsági szolgálat értékelése párhuzamos a kormány érveivel, mivel az állam terrorfenyegetettségét továbbra is hármasra értékelik egy ötös biztonsági skálán. A szolgálat szerint a schengeni külső határok védelmében továbbra is hiányosságok fedezhetők fel, ami szintén szükségessé teszi a svéd belső határellenőrzés fenntartását.

A kormány felhívja a figyelmet, hogy eljárása illeszkedik az EU szabályozásához, és más schengeni tagállamok döntéséhez. Megemlítik, hogy Németország, Ausztria, Norvégia és Dánia szintén hathónapos meghosszabbítás mellett döntött a közelmúltban. A schengeni külső határok védelmének hiányosságaira Mikael Damberg belügyminiszter külön is felhívta a figyelmet. Damberg szerint amíg a külső határellenőrzés nem működik megfelelően, „nem lesz olyan svéd kormány, amely a belső határellenőrzés megszüntetését kezdeményezné”. A belügyminiszter arra is utalt, hogy a biztonsági helyzet Afganisztánban, Libanonban és a nagy menekülttáborokban egyaránt bizonytalan, továbbá az ISIS legyőzésével a potenciális terroristák könnyen megindulhatnak Európa felé. Emiatt tehát egyfajta, „biztonsági vákum” alakulhat ki.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2019. május 22. 16:25
Ja, hogy csak a külső határ védelme fasisztaság a nyitott határok hívei szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik