A magyar bíróságok digitális jövője

2019. június 7. 11:10
E-per, e-illetékfizetés, e-panasz, pertartam kalkulátor – leginkább egy tech-startup bemutatójára emlékeztető hívószavak uralták a Bíróságok a digitális univerzumban című konferencia előadásait. Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett esemény nemcsak azt mutatta meg, hogy a magyar bíróságok felkészültek a digitalizációra való átállásra, hanem azt is, hogy Európában szinte egyedüliként zajlanak hazánkban olyan fejlesztések, amelyek nemcsak a bírósági dolgozók, hanem az ügyfelek mindennapjait is megkönnyítik majd.

Korszakváltás

A Magyar Igazságügyi Akadémia impozáns épületébe belépve nem is volt kérdés, hogy a hely szelleméhez igazodva valóban tartalmas előadások fognak elhangzani a magyar bíróságok jövőjét illetően. Az sem volt kérdés, hogy a 2010 után elindult változások, fejlesztési projektek és a modernizálást szolgáló törekvések végül beérnek. A keddi rendezvény pedig pont azt bizonyította be, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) saját elképzeléseit és vállalásait betartva egy valóban innovatív, a 21. század kívánalmainak megfelelő igazságszolgáltatói struktúra kialakításán fáradozik. A digitális korszakváltás küszöbén rendkívül fontosak az efféle átfogó, haladó szellemiségű törekvések, hiszen a magyar igazságszolgáltatás rugalmas fejlődése nemcsak a bírák munkakörülményeire hatnak pozitívan, hanem az állampolgárok ugyanúgy „profitálnak” az elért vívmányokból.

Gyorsabb és egyszerűbb

Nem titok és nem is újdonság, hogy az informatikai fejlesztések javítják a munka minőségét. Ez a magyar igazságszolgáltatás esetében annyit tesz, hogy egyszerűbbé válik a bíróságokhoz való hozzáférés, valamint gyorsabb és egyszerűbb lesz a tájékozódás és az ügyintézés. Ennek köszönhetően pedig javulni fog a bíróságok társadalmi megítélése – fejtette ki Dr. Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője. Előadása szerint a több pilléren álló projekt nemcsak arra törekszik, hogy egyoldalúan, a bírósági szervezetben dolgozók munkáját segítse, hanem arra is, hogy az állampolgárok igényeit is figyelembe vegyék a fejlesztési célokban.

E-per, pertartam kalkulátor és bírósági fizetési portál

Az ügyfelek leginkább azt érezhették az elmúlt 9 év során, hogy sokkal elérhetőbbé és modernebbé váltak a hazai bíróságok. Ez nemcsak azért van így, mert 2013-tól lehetőséges elektronikusan polgári pereket indítani, vagy épp azért, mert 2015 óta elérhető az elektronikus csőd- és felszámolási eljárás, e-illetékfizetés, e-panasz, illetve a civil szervezetek szervezeti nyilvántartásba vétele, hanem azért is, mert 2018-ra megvalósult a teljeskörű e-ügyintézés bevezetése. Ma már a polgári jogi eljárások 51%-a, míg a csőd- és felszámolási eljárások 80%-a elektronikus formában történik. Ezen felül olyan új, előremutató szolgáltatásokkal bővült a bíróságok honlapja, mint a pertartam kalkulátor, ahol bárki kiszámolhatja, hogy egy adott helyi bíróság egy bizonyos ügyet mennyi idő alatt tudna megtárgyalni. Továbbá szintén haladó szellemiségű kezdeményezésnek mondható az elektronikus értesítő rendszer, amely SMS-ben vagy e-mailben értesíti a perben résztvevő feleket a fontosabb eljárási cselekményekről (például szakértői vélemény benyújtása, fellebbezés előterjesztése). A bírósági fizetési portál elindulása szintén az ügyfelek dolgát könnyíti meg, hiszen az eljárások során keletkezett fizetési kötelezettségeket ezentúl online is ki lehet egyenlíteni. Az e-akta opció az iratbetekintés virtuális lehetőségét biztosítja az ügyfelek számára, ezzel is időt és pénzt spórolva. A peres felek az e-akta szolgáltatás beindulása után gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket, a bíróságokon pedig csökkennek az adminisztrációs terhek, valamint a hatékonyabb munkavégzés is garantálható.

A bírák tehermentesítése

A bíróságok digitalizálása kapcsán az ügyfelek igényein túl a bírósági munkatársak támogatása, munkájuk megkönnyítése szintén prioritást élvezett a fejlesztési tervek kidolgozása során. Egy olyan új ítélkezést támogató rendszer kialakítása valósult meg, amelyen keresztül a bírák naprakész információkat kaphatnak saját ügyeikről, fontos feladatokról és határidőkről, valamint közhiteles nyilvántartásokhoz is hozzáférhetnek. Az e-akta bírói változata, továbbá a határozatok mintatárában megtalálható összes dokumentum egyaránt elérhető számukra. Ezáltal nemcsak a több száz vagy akár ezer oldalas perdokumentációk kinyomtatása kerülhető el, hanem a mesterséges intelligenciának köszönhetően a keresés is sokkal egyszerűbbé válik. A digitális akta tértől és időtől független, akár otthonról is elérhető, egyszerre többen is dolgozhatnak ugyanabban az aktában, valamint a megjegyzések hozzáfűzése és megosztása szintén egyszerűbbé válik.

A digitális korszak következő elemeként a távmeghallgatást kell említeni. Az OBH kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ügyfeleknek (például egy tanúnak) ne kelljen több száz kilométert utazniuk azért, hogy esetlegesen egy fél órás tárgyaláson részt vegyenek. Az összekapcsolt tárgyalótermek, büntetésvégrehajtási intézmények és egyéb végpontok pont ezt a nehézséget hidalják át. Ennek köszönhetően nemcsak az elítéltek szállításával járó biztonsági kockázatot lehet csökkenteni, hanem akár a bíróságok nemzetközi összekapcsolása és a távmeghallgatás biztosítása egyaránt megoldhatóvá válik. Lényeges kitérni a projekt kapcsán a beszédfelismerő szoftverek alkalmazásának előnyeire is. Egyre több bírósági dolgozó használja jelenleg Magyarországon a digitális hangrögzítést, mivel így a szöveg azonnal látható, szerkeszthető, javítható. A jegyzőkönyvvezetők munkája csökken, a diktált szöveg hatékonyan segíti a tárgyalásra való felkészülést és megkönnyíti a fellebbviteli tanácsok munkáját. A 2016-ban elindult „pilot”, tesztidőszak óta 2018-ban már 726 darab szoftver beszerzése valósult meg.

Interaktív bemutatók

A rendezvény résztvevői a gyakorlatban is kipróbálhatták, megnézhették a fent említett szolgáltatásokat, fejlesztéseket. A Magyar Igazságügyi Akadémián kialakított minta-tárgyalóterembe beülve élőben kapcsolták a Budapesti Fegyház és Börtönben kialakított végpontot, ahol egy szimulált távmeghallgatáson vehettek részt. Ezután azt is bemutatták, hogy mennyivel gyorsabb a beszédfelismerő és leíró program, mint egy bírósági jegyzőkönyvvezető. Végezetül pedig az ítélkezési támogató rendszerbe, a bírósági fizetési portálba, valamint a pertartam kalkulátor működésébe kaphattunk bepillantást.

A magyar igazságszolgáltatás nem csupán követi a trendeket

A háromórás rendezvény alatt kirajzolódott képből kidrült, hogy Magyarország nem csupán követi a nemzetközi és európai trendeket, hanem EU-s szinten is a fejlesztések élvonalában van. A hazai igazságszolgáltatás igazi zászlóshajó-kezdeményezése a digitális bíróságok kialakítása, hiszen igazgatási szempontból időt, pénzt és plusz ráfordításokat spórolnak meg a most kialakítandó szolgáltatások, technikai megoldások. Az OBH által közel 9 éve kijelölt irányvonalak ma már olyan fejlesztési „produktumokat” eredményeztek, amelyek akár exportálható know-how-ként is hasznosíthatók.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ettől jobb lesz az ítélkezés? Netán olyan lesz mint amit Hamvas Bélától való ídézet tartalmaz?
"Nem hiszek többe a szótárnak, amióta a jog azt jelenti, hogy aki többet hazudik, kiverheti a fogát annak, aki kevesebbet."

"A legutóbbiak tapasztalásához:
Ilyen az igazságszolgáltatás rendszere. Pénz beszél, a görény pedig kisétál."
J. R. Ward

Még ez is

Amúgy Deák Ferenccel értek egyet.
"Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés