Felfüggesztette a Human Rights Watch igazgatójának kiutasítását az izraeli Legfelsőbb Bíróság

2019. június 13. 17:00

Izrael Állam Legfelsőbb Bírósága felfüggesztette azt az áprilisban született első fokú ítéletet, amely kiutasította volna Omar Shakirt az országból. Shakir a nemzetközi jogvédő civil szervezet, a Human Rights Watch (HRW) izraeli és palesztin területekre delegált igazgatója. A vele szemben folytatott eljárást az izraeli Stratégiai Ügyek Minisztériuma, valamint a Belügyminisztérium kezdeményezte, amiért – állításuk szerint – Shakir támogatja az úgynevezett Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) nevű Izrael-ellenes nemzetközi bojkottmozgalmat.

2019. június 13. 17:00
null

A kiutasításról szóló tárgyalásokon a minisztériumok elsősorban azzal érveltek, hogy Shakir és a HRW a jogvédelmi tevékenység álcája alatt valójában Izrael-ellenes üzeneteket terjesztenek. A HRW ügyvédje, Michael Sfard ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az egész kiutasítási üggyel a kormány pusztán azt kívánja leplezni, hogy valójában nem egy adott személlyel, hanem konkrétan a HRW-vel szemben igyekszik fellépni.

A védelem másik fő érve az volt, amikor Sfard felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad kiutasítani egy olyan személyt, aki egyszer már megkapta a letelepedési engedélyt. A minisztériumok álláspontja szerint azonban a hatóságok továbbra is felléphetnek ilyen személyekkel szemben, amennyiben az általuk végzett Izrael-ellenes bojkottot támogató tevékenység „folyamatos és aktív.”

A HRW ugyanakkor rámutatott, hogy vád nem szolgáltatott semmiféle információt arra vonatkozóan, hogy Shakir részt vett volna ilyen tevékenységben mióta a HRW helyi képviselőjévé vált. A Belügyminisztérium ugyan bemutatott a bíróság előtt Shakirtól származó nyilatkozatokat, de ezek mindegyike azt megelőzően született, hogy Shakir csatlakozott volna a HRW-hez. Az ügyvéd elismerte ugyanakkor, hogy Shakir és a HRW valóban figyelmeztetett cégeket arra, hogy a Ciszjordániába irányuló befektetések akár nemzetközi jogot is sérthetnek. Hangsúlyozta azonban, hogy ezen kommunikáció során sosem bátorítottak Izrael-ellenes bojkottra.

2018 júniusában aztán a vád újabb Shakirtól származó megnyilatkozásokat tárt a bíróság elé annak érdekében, hogy bizonyítsa: a HRW igazgató továbbra is támogatja a BDS mozgalmat. Így például kiderült, hogy 2017-ben egy bahreini FIFA találkozón Shakir a HRW nevében igyekezett rávenni a nemzetközi labdarúgószövetséget, hogy foganatosítson szankciókat az izraeli labdarúgással szemben.

A bíróság végül idén áprilisban helyt adott a két minisztérium keresetének, és kiutasította az országból Shakirt, aki a döntés ellen a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett, amely az eljárás idejére felfüggesztette a döntés végrehajtását. Shakir így egyelőre megmenekült a kiutasítástól, egyelőre azonban még nem tudni, hogy pontosan mikor kerül majd sor az ügyet végleg eldöntő tárgyalásra.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik