Újra tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek nélkül versenyezhet Caster Semenya

2019. június 17. 15:48
Ideiglenesen hatályon kívül helyezték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályozását, amely hormoncsökkentő szerek szedésére kötelezte a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női sportolókat a „női sport integritásának megőrzése” céljából. A svájci Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán a hiperandrogenizmussal küzdő Caster Semenya így most ismét a teljesítményét csökkentő gyógyszerek nélkül állhat majd rajthoz.

A női 800 méteres síkfutás 2016-os és 2012-es olimpiai bajnoka, Caster Semenya ügye régóta foglalkoztatja a világ közvéleményét. Semenya úgynevezett hiperandrogenizmussal küzd, ami azt jelenti, hogy szervezetében egy rendellenesség miatt túlzott mértékben van jelen a férfihormon. A sportolónak férfias megjelenése miatt korábban, a 2009-es berlini atlétikai világbajnokság előtt még egy nemvizsgálaton is át kellett esnie.

Semenyát 2012-es olimpiai győzelmét követően, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) új szabályozással állt elő, amely minden olyan női sportoló számára, akinek tesztoszteronszintje meghaladja az 5 nm/l szintet, kötelező tesztoszteroncsökkentő kezelést írt elő. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egy hasonló problémával küzdő indiai futónő fellebbezésének helyt adva, 2015-ben felfüggesztette az IAAF előírását.

2017-ben aztán új lendületet vett az ügy, amikor egy, az IAAF megrendelésére készült kutatás kimutatta, hogy a magas tesztoszteronszint versenyelőnyt jelent a női sportolók számára. Ennek nyomán az IAAF ismét kötelező tesztoszteroncsökkentést írt elő az érintett női sportolók számára. 2018-ban ezért Semenya ismét a CAS elé vitte az ügyet, amely ezúttal azonban már az IAAF-nak adott igazat. A Sportdöntőbíróság elismerte ugyan, hogy az új szabályok „diszkriminatívak a nemi fejlődési rendellenességgel élő sportolók számára,” ugyanakkor érvelésük szerint ezek alkalmazása „szükséges, észszerű és arányos” a „női sport integritásának” megőrzése érdekében.

A CAS döntéseivel szemben a Svájci Legfelsőbb Bírósághoz lehet fellebbezni, amit Semenya 2019 májusában meg is tett. A sportoló ügyvédeinek nyilatkozata szerint, a bíróság most ideiglenesen felfüggesztette az IAAF szabályait, ami azt jelentheti, hogy az eljárás további részében Semenya tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek szedése nélkül versenyezhet. Az IAAF nyilatkozata szerint ugyanakkor ők erről még nem kaptak hivatalos értesítést, és amíg ez meg nem történik, továbbra is alkalmazni tervezik a kérdéses szabályokat.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés