Elutasította egy guantánamói fogvatartott ügyének felülvizsgálatát az USA Legfelsőbb Bírósága

2019. június 18. 10:54
Indoklás nélkül megtagadta az USA Legfelsőbb Bírósága (Supreme Court), hogy meghallgassa annak a jemeni állampolgárnak az ügyét, aki anélkül van 17 éve fogságban „ellenséges harcosként” a Guantánamói-öbölben lévő amerikai támaszponton, hogy hivatalosan vádat emeltek volna ellene. Stephen Breyer, a testület egyik bírája ugyanakkor megjegyezte, hogy a bíróságnak valószínűleg hamarosan döntést kell hozni azzal kapcsolatban, hogy a Kongresszus katonai erő használatára vonatkozó felhatalmazása (AUMF), illetve az USA alkotmánya alapján van-e lehetőség a határozatlan ideig tartó vizsgálati fogságra.

Breyer szerint valós esélye van annak, hogy Muaz Hamza Ahmed al-Alavi egész hátralévő életét vizsgálati fogságban tölti, mint „ellenséges harcos”, jóllehet, a mai helyzet lényegesen eltér attól, amire a Kongresszu számított, amikor megszavazta az AUMF-t a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően - írja a The Washington Post. A Szaúd-Arábiában nevelkedett Al-Alavit ezután fogták el Észak-Afganisztánban, aki a kormányzat akkori állítása szerint egy magas rangú al-Káida parancsnok alatt szolgált. Al-Alavi ügyvédje szerint viszont nincs bizonyíték arra, hogy védence valaha is fegyvert használt volna az USA, vagy valamelyik katonai szövetségese hadereje ellen, illetve hogy részt vett volna a szeptember 11-i támadásban. A védelem szerint ráadásul több száz korábbi fogolytársát már korábban szabadon engedték, és jelenleg már összesen csupán negyven személyt tartanak fogva a guantánamói támaszponton.

Al-Alavi kérelmének indoklása szerint ügyének felülvizsgálatát az indokolja, hogy az azóta eltelt időben megváltoztak az USA afganisztáni szerepvállalásának körülményei. A kormány ezzel szemben úgy érvel, hogy az elmúlt években regnáló két amerikai elnök folyamatosan arról számolt be, hogy továbbra is fennáll az ellenséges viszony az al-Káidával és a tálibokkal szemben.

Breyer bíró azt ugyan nem állította, hogy al-Alavi ügyét biztosan felülvizsgálják, csupán annyit, hogy „elérkezetten” látja erre az időt. A Legfelsőbb Bíróság másik tagja, Brett M. Kavanaugh ugyanakkor nem vett részt az ügy tárgyalásában, tekintettel arra, hogy azt korábban az USA szövetségi fellebbviteli bírósága tárgyalta, éppen akkor, amikor Kavanaugh még a testület tagja volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés