Akarata ellenére kényszerítene abortuszra egy értelmi fogyatékossággal élő nőt egy angol bíróság

2019. június 25. 11:05
Az ügyben eljáró Lieven bírónő szerint az abortusz szolgálja legjobban a terhességének 22. hetében járó fiatal nő érdekeit.

A napokban egy meglehetősen rendkívüli bírósági döntés borzolja az angol közvélemény kedélyeit. Egy bírósági döntés értelmében ugyanis, egy értelmi fogyatékossággal élő fiatalasszony kénytelen lesz abortusznak alávetnie magát, annak ellenére, hogy ő maga szeretné megszülni gyermekét. Az ügy azt követően került a bíróság elé, hogy a nő kezelését ellátó regionális NHS tröszt úgy döntött, hogy a „nő érdekében” a terhesség megszakítása a legjobb megoldás. A nő édesanyja, egy őket támogató szociális munkás, illetve az ügyüket képviselő ügyvédek ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az orvosok állítását semmiféle bizonyíték nem támasztja alá.

A sajtóban névtelenül szereplő nőről mindössze annyit lehet tudni, hogy a húszas évei elején jár és a tanulásban súlyosan akadályozott és jelenleg a terhességének 22. hetében jár. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy miként esett teherbe, ezzel kapcsolatban jelenleg is rendőrségi nyomozás folyik. A nő a bíróság előtt is kijelentette, hogy szeretné megtartani gyermekét, míg a korábban szülésznőként dolgozó édesanyja felajánlotta, hogy gondozásába veszi születendő unokáját.

Mindennek ellenére, az ügyben eljáró Lieven bírónő végül az orvosoknak adott igazat és elrendelte az abortusz végrehajtását. Elmondása szerint ez egy roppant nagy döntés volt és hangsúlyozta, hogy „pontosan tisztában van a ténnyel, miszerint ha az állam, látszólag az akarata ellenére, terhessége megszakítására utasít egy nőt, az egy rendkívüli beavatkozás.”

Lieven döntését azzal indokolta, hogy a nő számára rendkívül nagy traumát okozna, ha a már megszületett gyermekét szakítanák el tőle. Meglátása szerint ugyanis a nő édesanyja számára túl nagy feladat lenne, hogy lányáról és születendő unokájáról is gondoskodjon, így a gyermeket valószínűleg nevelőszülőkhöz kellene adni. „Az ő érdekeit kell szem előtt tartanom, nem pedig a társadalom nézeteit a terhességmegszakításról” – fogalmazott a bírónő.

A CitizenGo nevű, internetes petíciókat szervező oldal állítása szerint azonban Lieven bírónő érvelése nem őszinte. Cikkük szerint a bírónő korábban már többször is tanúbizonyságot tett abortuszpártiságáról, így 2011-ben a szigetország legnagyobb abortusz szolgáltatóját képviselte, majd 2016-ban és 2017-ben is felszólalt észak-írországi abortusztörvényekkel szemben. A CitizenGo egy petíciót is indított, amelyben az aláírók arra kérik Matt Hancock brit egészségügyi minisztert, hogy avatkozzon közbe és akadályozza meg az abortusz  végrehajtását.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés