Nagyon sokba kerülhet a német alapnyugdíj a külföldiek miatt

2019. december 9. 17:12
Az eredetinél tervezettnél sokkal többe kerülhet a német államnak a novemberben elfogadott alapnyugdíj. Miközben a berlini szövetségi kormány évi kétmilliárd eurós extra kiadással számol, szakértők szerint ennél jóval magasabb lehet a többletköltség. Az ok: több mint 8 millió külföldi állampolgár is a potenciális igénylők közé tartozik.

Az alapnyugdíj azt jelenti, hogy minden olyan német nyugdíjas, aki igazolt járulékfizető volt legalább 35 éven át, minimum 1250 eurós nyugdíjra számíthat. Ezzel a Németországban is jelen lévő időkori szegénységen próbál segíteni a kormány, ha az abból adódik, hogy az amúgy munkapiaci szempontból aktív életet maguk mögött tudók alacsony jövedelmük miatt olyan kis nyugdíjat kapnának, amely nem garantálja számukra a megélhetést. A berlini nagykoalíció meg novemberben állapodott meg az alapnyugdíj koncepciójáról. Az új rendszer 2021. január 1-től lépne életbe a tervek szerint. 

A kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció tervével kapcsolatban egy elemzésben figyelmeztetett a német nyugdíjbiztosító korábbi vezetője. Franz Ruland szerint a kormány 1,5 millió fős becslése rendkívül alulméretezett a ténylegesen várható igénylések számához képest. Egyfelől az uniós jog értelmében a nem német uniós állampolgárokkal is számolni kell, másrészt azon országok polgáraival is, amelyekkel Németország nyugdíj-megállapodást kötött. Különösen bizarr része az új szabályozásnak, hogy a külföldiek esetében azok is jogosultak lehetnek, akik a megkövetelt 35 évnek csak egy részét dolgozták le Németországban. Ez az egekbe hajthatja a költségeket, amit időközben már a szövetségi munkaügyi minisztérium egy belső anyaga is elismert. 

A jelenlegi szabályozási koncepció következtében akár 8,4 millió külföldi igénylésre is számítani lehet. Ezek érkezhetnek az uniós országokon kívül nem EU-tag európai államokból, illetve Európán kívülről is, például Indiából, Brazíliából, Japánból vagy Kanadából. A német nyugdíjbiztosító adatai szerint összesen 6,6 millió külföldi személy fizetett be járulékot a német nyugdíjkasszába az érintett országokból, további 1,8 milliónak pedig már jelenleg is folyósítnak német nyugdíjat. 
 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés