Macron a migrációra koncentrálna: újra terítéken a kvóták

2020. január 2. 15:08
Clément Beaune, a francia elnök európai ügyekkel foglalkozó tanácsadója a Politico-nak vázolta, milyen jövőt képzel el Emmanuel Macron az EU számára. A tanácsadó a legfontosabb megoldandó kérdésként a migrációt nevezte meg, ahol ad hoc jellegű megoldások helyett automatikus elosztási mechanizmust szeretne a francia elnök. De a tervek között szerepel közös európai hadsereg felállítása, vagy akár európai szintű segélyezési rendszer kiépítése is.

A Politico európai portálja még december közepén készített interjút Clément Beaune-nel, Emmanuel Macron elnök európai ügyekért felelős tanácsadójával. Beaune igencsak ambiciózus terveket vázolt fel, amelyek számos ponton átszabnák az EU ma ismert arculatát. Ha Macron valóban a tervek megvalósításába kezd, akkor egyértelműen ő válna az EU vezető politikusává, háttérbe szorítva a ma még fennálló német dominanciát. Ennek már korábban is voltak látható jelei. Kérdés azonban, hogy a belpolitikai gondokkal küzdő francia elnök vajon képes lesz-e hatékony külpolitikát folytatni stabil hátország nélkül.

Migráció – automatikus elosztási mechanizmus

Marcon – Beaune tolmácsolásában – a migrációt tartja a kontinens legnagyobb kihívásának s egyben a jelenlegi EU-s működés legnagyobb csődjének. A tanácsadó szerint tehetetlenség és döntésképtelenség jellemzi az Unió politikai vezetését, amely öt év alatt sem volt képes valódi megoldást találni a migráció okozta kihívásokra. Ennek ellenére Macron megoldási javaslata sem újszerű: rendszerszerűbbé akarja a tengerről kimentett migránsok tagállamok közötti elosztását – ez utóbbi mozzanat pedig joggal juttatja a sokat vitatott kvótákat az EU-s polgárok eszébe. 

Több pénzt az embereknek!

Beaune arra is kitért, hogy a francia elnök jelentős változásokat szeretne elérni a közös piac működésében is, a piaci működést közös szociális keretrendszerrel egészítené ki. Ennek két pillére az a közös EU-s munkanélküli segély és európai minimálbér lenne. Mindemellett Marcron harcolna a környezetért is, ezért tervei között szerepel a "karbonsemleges Európa" megvalósítása is. 

Hatalmi politika

Beaune – s így Macron – szerint az EU egyik legnagyobb problémája, hogy nem képes globális hatalomként megjelenni, amit a francia elnök európai hadsereg felállításával orvosolna. Beaune megjegyezte, az európai államok jellemzően ódzkodnak a hatalmi politizálástól és általában a haderőfejlesztéstől, hiszen a kontinens történelme során az ilyen irányú törekvések gyakran vezettek kontinensen belüli véres konfliktushoz. A franciák szerint azonban érdemi hadsereg nélkül az EU-ra a folyamatos globális eljelentéktelenedés áll. 

Hosszú távú terv, amit nem esznek olyan forrón

A tanácsadó szerint mindezen célok megvalósítása több éves folyamat, s Macron már 2020-ban szeretné elkezdeni azok megvalósítását. Ennek azonban több akadálya is lehet. Egyrészt maga Beaune is kitér rá, hogy Macron elnök terveinek egy része kifejezett ellenállásba ütközhet a többi EU-s tagállam körében. Az egyes javaslatokat szinte biztosan elutasítja valamelyik tagállam, illetve Németország biztosan nem nézi tétlenül a dominanciavesztést. Másrészt – erre persze Beaune nem tér ki – a belpolitikai zavargásokkal folyamatosan küzdő Macron számára az európai politizálás egyfajta menekülőutat jelent, ahol sikereket érhet el, azonban stabil hátország nélkül az esélyei biztosan romlanak. 
 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" De most két törekvésével egyet értek, az egyik a migránsok automatikus elosztása a másik az európai hadsereg."

A migránsok automatikus elosztása, miért jó neked?
Az európai hadsereg ötletét a "szélsőjobbos fasiszta" Orbán évekkel ezelőtt felvetette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés