Christine Lagarde zöld tévútja

2020. január 10. 17:31

Michael Sauga
A klímavédelem szolgálatába kívánja állítani a monetáris politikát az EKB elnöke. Pedig ez hiba lenne.

"A klímavédelem ügye mindig is nagy jelentőséggel bírt Christine Lagarde számára. „Ha nem teszünk semmit, 50 éven belül megpirulunk, megsülünk” – fogalmazott még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első embereként. Most, az EKB elnökeként intézkedések révén is erőteljesen foglalkozni kíván a kérdéssel. Többek között azt követelte, hogy a jövőben minden uniós intézmény vegye ki a részét a globális felmelegedés elleni harcból. Meglátjuk, az EKB mit fog tenni az ügy érdekében. 

A támogatók sora igen hosszú. A Római Klub, a Zöldek az EP-ben, számos pénzügyi szakember és egy sor jegybanki tisztviselő nyomatékosan követel egy zöld monetáris politikát. Szerintük a jegybanknak a jövőbeni monetáris döntéseknél nem csak a fogyasztást, de a globális klímát is figyelembe kell vennie. Vagyis nemsokára büntetőkamatot fizethetnek a szénbányák? Vagy a jövőben a klíma érdekei alapján növelik majd a piaci likviditást?”

„Más kérdés, hogy a jegybanki döntéshozóknak klímavédőként is tevékenykedniük kell-e eredeti feladatuk, a monetáris politika mellett. Például célzottan kibocsátásmentes cégek kötvényeit kellene felvásárolniuk? Ige, mondják Lagarde támogatói. (…) Nem, érvelnek a kritikusai. Hiszen ha ezt tennék, közvetlenül beavatkoznának a környezetpolitikába. Ez utóbbi azonban a megválasztott politikusok feladata. Ha pedig ezt nem veszik figyelembe a monetáris politika irányítói, akkor túllépnének hatáskörüket, és veszélyeztetnék saját függetlenségüket.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés