Kérdéses lehet a most elfogadott Minority Safepack további sorsa

2020. január 10. 17:06
Regisztrálta az Európai Bizottság a Mentőcsomag a kisebbségek számára – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért (Minority SafePack Initiative) kezdeményezés révén összegyűlt 1 128 385 aláírást. A továbblépést azonban kétségessé teszi, hogy több érvényesnek minősített európai polgári kezdeményezés kapcsán sem tett még érdemi jogalkotási lépéseket Brüsszel.

A kezdeményezést hazánkban 527.686, Romániában 254.871, Szlovákiában 63.272 fő írta alá. Az esemény mérföldkőnek tekinthető a kezdeményezést övező hosszadalmas eljárás során, amelynek elhúzódását – a kaotikus brüsszeli bürokráciában okozta nehézségek mellett – különösen az okozta, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság alapvetően elutasító álláspontra helyezkedett a csomaggal kapcsolatban.

Az Európai Unió nemzeti kisebbségeinek fokozott jogvédelmét célzó kezdeményezést meghallgatás keretében az illetékes uniós biztosokból álló szakmai grémium várhatóan a jövő hónapban tárgyalja. A tanácskozás alkalmával jelen lesz a kezdeményezőként fellépő pártszövetség – amelynek a romániai RMDSZ is a tagja – és az európai őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek ernyőszervezeteként fellépő Federal Union of European Nationalities (FUEN) is.

A kisebbségek javát szolgáló mentőcsomag kapcsán indult eljárás kimenetele több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Amellett, hogy annak eredménye a magyar vonatkozás miatt hazánk számára megkerülhetetlen, az Európai Bizottság mindeddig mostohán bánt az európai polgári kezdeményezésekkel. 

Napjainkig négy európai polgári kezdeményezés jutott el arra a szintre, hogy az Európai Bizottság érdemben vizsgálja a jogalkotás lehetőségét. Míg a „A víz közjó, nem árucikk” elnevezésű kezdeményezés nyomán „mindössze” nem közvetlen (vagyis az államokra nem kötelező) hatályú irányelv született, a mintegy kétmillió állampolgár által előterjesztett „Egy közülünk” esetében a Bizottság egyáltalán nem terjesztett elő jogszabály-javaslatot. Hasonló sorsra jutott az állatkísérletek megszüntetését célzó Stop Vivisection elnevezésű kezdeményezés is: a Bizottság hivatalos álláspontja szerint noha a kezdeményezés iránya helyes, az állatkísérletek végleges betiltásának még nem jött el az ideje. Hasonló megfontolásból kell huzamosabb ideig együtt élni a potenciálisan rákkeltő glifozátokkal is, tekintettel arra, hogy a gyomirtó szer karcinogén volta egyelőre tudományosan nem bizonyított.

A Minority SafePack esetében az érdemi munka csak most kezdődik. Az európai népi kezdeményezés eljárásrendje szerint a Bizottságnak innentől kezdve három hónapja van arra, hogy mérlegelje, hogy a népi kezdeményezés alkalmas-e arra, hogy az abban foglalt értékek kötelező érvényű jogi formában is testet öltsenek. Tekintettel arra, hogy az ügy minden valószínűség szerint az Európai Parlament plenáris ülése elé is kerül, a csomag vonatkozásában heves politikai viták várhatók.
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés