Salvini: Rengeteg pénz kell és most, különben kitör a forradalom

2020. március 26. 12:04

Rendkívüli helyzetben akár százmilliárd eurós csomagra is szükség lehet az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) által okozott gazdasági helyzetben, máskülönben forradalom lesz Olaszországban, jelentette ki Matteo Salvini, a jobboldali, ellenzéki Liga párt vezetője, aki egyúttal azonnali és erőteljes pénzügyi beavatkozást sürgetett a La Stampa című napilapban szerdán megjelent interjújában. Kifejtette, a németekhez hasonlóan az olaszok sem engedhetik meg, hogy a válságban külföldi befektetők kezdjék felvásárolgatni az olasz nemzeti nagyvállalatokat.

2020. március 26. 12:04
null

Matteo Salvini úgy vélte, azonnali segítség hiányában Olaszországot társadalmi háború fenyegeti.

„Ennek jelei már érezhetők. Az olaszok példamutató magatartást tanúsítanak, de ezért cserébe garanciákat kérnek, a munkaerőpiac fenntartásától kezdve” – jelentette ki a jobbközép ellenzék vezetője. Kifejtette, az olaszok készek az áldozathozatalra, de a kormánynak tartania kell a hátát, vagyis segítenie kell a rendkívüli gazdasági-pénzügyi helyzetben.

„Ha ez nem így lesz, a harag terjedni fog. Az ígért pénznek célba kell jutnia. Most, és nem két hónap múlva” – jelentette ki Salvini. A Giuseppe Conte vezette olasz kormány eddig 25 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el, újabb intézkedéseket ígérve áprilisban is. Ez eddig a legkevesebbnek számít a nyugat-európai kormányintézkedések között.

Matteo Salvini szerint a rendkívüli helyzetben, amikor emberek halnak meg, „minden lehetséges forrást rendelkezésre kell bocsátani, nem lehet takarékoskodni”. „Ha százmilliárdra van szükség, adjunk ennyit” – hangoztatta. Arra a felvetésre, hogy ez az olasz államadósságot is felrobbantaná, Matteo Salvini kijelentette, hogy a járvány miatti vészhelyzetben az EU-val való kapcsolatokat is felül kell vizsgálni. Véleménye szerint az a korábbi gyakorlat, hogy betartottak minden Brüsszel által diktált vesszőt és pontot, oda vezetett, hogy az olasz gazdasági fejlődés volt a legalacsonyabb.

Úgy vélekedett, az Európai Unió most is későn és rosszul lépett, és lehet, hogy a Brüsszel által ígért milliárdok sohasem érnek el az olasz vállalatokhoz.  

Úgy látta, a mostani események csak felnagyították az Európai Unió hiányosságait: „foggal-körömmel védekeznünk kell, ahogyan Németország és Kína teszi, megvédenünk tőzsdén jegyzett vállalatainkat a mi cégeinkkel shoppingoló külföldi felvásárlóktól”.

Hangsúlyozta, hogy ha a Conte-kormány előbb hallgatott volna a járványhelyzetet felismerő északolasz, többnyire a Liga színeit képviselő polgármesterekre, kormányzókra és orvosokra, talán nem jutunk el erre a pontra.

Matteo Salvini jogosnak nevezte a kijárási korlátozást megszegő és ezzel mások egészségét veszélyeztetők szigorú bírságolását, megjegyezve, hogy ha ugyanezt a jobboldal vezeti be, azonnal szélsőségesnek kiáltották volna ki.

Matteo Salvini nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a kormánypártok és az ellenzék már a Covid-19 utáni gazdasági-politikai időszakra készül egy nemzeti egységkormány tervével, melynek élére Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnöke kerülhet.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2021. július 24. 21:49
Nagyon egyszerű: új olasz líra, kezdetben egy líra = egy euró, aztán lehet játszani. Tőlem nevezhetik egy salvini-nak is az új olasz pénzt, csak kezdjék végre el.
Volo
2020. március 29. 22:33
Szeretnéd, mi?
gonterl
2020. március 28. 09:10
Ha bevezetik a kijárási korlátozást, akkor nincs tömeg, a forradalomhoz pedig tömegek kellenek. Ha valaki forradalmat akar, az magára veszi a vírussal kapcsolatos negatívumokat is. Ezzel elkerülhető a forradalom is, meg a sok milliós igény kielégítése is. Így Olasz országban nem lesz forradalom, az EU-nak meg a kormánynak nem kell sokk millióval megsegítenie az olaszokat.
KötőDániell
2020. március 28. 06:34
Azért ne éljük bele magunkat. Szeretem a pozitív gondolkodást, de legyünk azért realisták is. Mi még nagyon az elején vagyunk a dolgoknak. Reméljük hogy nem lesz olaszhoz hasonló folyamat, de nem szabad az elhunytak számával kérkedni. Csak reménykedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik