Az USA egyik állama perli Kínát a járvány kapcsán tanúsított hanyagsága miatt

2020. április 22. 11:28
Missouri állam arra hivatkozva perli a kínai kormányt, hogy az ázsiai ország „hazudott a világnak” a veszélyről, emiatt felelős a világjárvány okozta vagyoni és nem vagyoni károkért.

Missouri állam keresetet indított a körzeti bíróság előtt a Kínai Népköztársaság kormánya ellen arra hivatkozva, hogy az ázsiai ország vezetése a kezdetektől fogva hazudott a járvány valós kockázatairól. Az amerikai állam álláspontja szerint mindez megalapozza Kína felelősségét a világjárvány okozta károkért, legyen az makrogazdasági, magánvagyoni vagy emberi jogi sérelem.

Eric Schmitt, Missouri főügyésze írásbeli nyilatkozatában rögzítette, hogy a kínai kormány hazudott a vírus veszélyeit illetően, és „nem tett meg mindent” azért, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Egyelőre nehéz tisztán látni a kereset kapcsán, gyanítható ugyanis, hogy az egész nem több mint szimbolikus politikai gesztus, vagy – tekintettel arra, hogy idén választások lesznek Amerikában – egész egyszerűen egy kampányfogás. 

A kereset komolyságát teheti ugyanis idézőjelbe az, hogy az egész már az Egyesült Államok jogrendszerénél elbukik. Az USA joga ugyanis egyrészt főszabály szerint nem teszi lehetővé más államok perlését amerikai földről (sőt, a szuverén immunitásra hivatkozásul az amerikai állampolgár sem perelheti az Egyesült Államok egyik államát sem). Másrészt pedig az USA alkotmánya a külügyi kérdéseket egyértelműen a szövetségi kormányzat kizárólagos hatáskörébe utalja, ennek megfelelően a külügyi álláspont kialakítása az elnökhöz tartozik – az USA Kína-politikája pedig egyértelműen külügyi kérdés.

Ha azonban ez az akadály valamiféle jogi csoda által el is hárulna, a nemzetközi jog is a missouri kereset útját állná. Az immunitás jogintézménye ugyanis mentességet biztosít a szuverén (az állam) számára egy másik állam joghatósága (bírói hatalma) alól. Ennek jogelméleti alapja, az az elv, miszerint „az egyenlő nem gyakorolhat hatalmat az egyenlő felett”. Márpedig a nemzetközi jog szerint Kína és az Egyesült Államok egyenlő elbírálás alá esnek.

Megjegyzendő, hogy egész más lenne a helyzet, hogyha nemzetközi bűncselekmény elkövetése miatt merülne fel a világ bármelyik országának felelőssége (Missouri állam és Kína esete egyelőre polgári ügynek tűnik), ez azonban mindeddig a jelenlegi koronavírus okozta járvány kapcsán komolyabban nem jött szóba (az Egészségügyi Világszervezet tegnapi közleménye szerint a rendelkezésre álló információk alapján a vírus állati eredetű).

A Kína washingtoni külképviselete mindeddig nem reagált az ügyre.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés