De mit akarnak a visegrádiak?

2020. április 24. 12:39

Navracsics Tibor
Ismerős frontvonalak rajzolódnak ki az Európai Tanács csütörtöki ülésére készülődve. Blogunkban is többször foglalkoztunk már a vitával, ahol az európai szolidaritást szorgalmazók állnak szemben a költségvetési fegyelem híveivel. A vitában eddig a Visegrádi Négyek nem nagyon hallatták hangjukat. Az előzmények alapján azonban vélhetően nem lennének boldogok egy, az eurozónára vonatkozó koronakötvény bevezetésével.

"A mai Európai Tanács ülése előtt viszonylag kevés ismeretlen tényezővel kell számolnunk. Ismerjük a déli országok álláspontját. Láthattuk, hogy ez milyen heves ellenkezést váltott ki a holland és az osztrák kormány részéről. Figyelemmel kísérhettük azt is, hogy az Európai Bizottság hogyan próbálja az egymással szemben álló álláspontokat kibékíteni javaslatával, amely tartalmilag megőrizné a déliek javaslatának lényegét, maximális figyelembe véve az ellenkezők érzékenységét is.

A közel egy hónapos vitában ugyanakkor egy országcsoport látványosan nem vett részt. A visegrádi országokról van szó, akik egyébként a következő hétéves pénzügyi kerettervről szóló vita aktív résztvevői, a Kohézió Barátai nevű koalíció tagjaiként. Ebből adódóan némileg meglepő az országcsoport passzivitása."

(...)

"A rendelkezésemre álló adatok alapján, a visegrádi országok mai álláspontjára vonatkozóan az alábbi kísérleti jellegű prognózist teszem:

1. Lesz közös visegrádi álláspont. Az uniós migrációs politikában, és a közös pénzügyi keret támogatása során szorossá tett együttműködés jó tapasztalatai arra ösztönzik a Visegrádi Négyeket, hogy közös, vagy legalábbis összehangolt álláspontot próbáljanak érvényesíteni a vita során.

2. A visegrádi országok nem az eurózónára korlátozódó, hanem az egész Európai Uniót lefedő programot fognak támogatni. Ebből adódóan nem fogják támogatni a koronakötvényre vonatkozó indítványt sem.

3. Nem fogják támogatni azt a megoldási javaslatot sem, hogy az elkövetkező időszakra vonatkozó többéves pénzügyi kerettervet alakítsák át, és az uniós politikák jelenlegi finanszírozásának megváltoztatásával teremtsék elő a gazdaságélénkítő programok szükséges fedezetét.

4. Úgy gondolják, hogy szükség van egy európai uniós gazdaságélénkítési programra, amely azonban nem vonhatja el létező uniós programok pénzügyi fedezetét, és nem ingathatja meg közös garanciavállalásaival az egyes országok költségvetését.

5. A fentiek alapján a legvalószínűbb, hogy a visegrádi országok a Franciaország által támogatott javaslat mögött sorakoznak fel, amely egy ötszáz milliárd eurós célhoz kötött és előre meghatározott ideig működő alapot hozna létre."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,5. A fentiek alapján a legvalószínűbb, hogy a visegrádi országok a Franciaország által támogatott javaslat mögött sorakoznak fel, amely egy ötszáz milliárd eurós célhoz kötött és előre meghatározott ideig működő alapot hozna létre.,,

Szerintem nem.

Mit is jelentene ez?

"az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel.

A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. A hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza Berlin és Párizs elképzelése szerint.

A törlesztési terheket ugyanolyan arányban kellene megosztani, mint eddig a költségvetési befizetéseket, a hitelfelvétellel szerzett forrást viszont rászorultsági alapon osztanák el, vagyis a válságot leginkább megszenvedő tagországok kapnák a legtöbb támogatást. ,,

L. https://www.portfolio.hu/gazda..

Vagyis végül pofapénz csinálnának belőle a franciák és a németek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés