Az Isztambuli Egyezmény alkotmányosságát vizsgálná Lettország

2020. június 10. 16:42
Kezdeményezik a lett kormánypártok annak megvizsgálását, hogy az Isztambuli Egyezmény nem ütközik-e az ország alkotmányába. Az egyezmény ratifikálása nem lehetséges egy ilyen vizsgálat nélkül az indítványozók szerint.

A vizsgálatot az Új Egység párt kezdeményezte a vele szövetségben lévő Fejlődésért/Igent Mondunk! párt támogatásával. A kezdeményezők szerint a lett törvényhozás, a Saeima általi ratifikáláshoz azért van szükség az alkotmányossági vizsgálatra, mert nem eldöntött, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak ellen született Isztambuli Egyezmény egyes pontjai nem ütközne-e a lett alaptörvénybe. 

Ahogyan arról már korábban írtunk sem Lettország, sem Litvánia nem ratifikálta az isztambuli egyezményt. Lettországban utoljára tavaly decemberben, az EP ratifikálást sürgető november 28-ai határozata után került a kormány elé a kérdés, de a koalíció konzervatív pártjai elzárkóztak a ratifikáció elől. Mindkét balti államban azzal érvelnek, hogy a nők védelméről szóló kitételeket jelentős részben teljesíti a nemzeti jogrend is, az egyezmény szövegének különböző ideológiai folyományait pedig nem tartják elfogadhatónak. A magyar kormány hasonló fenntartások miatt nem támogatja az Európa Tanács egyezményének ratifikálását. 

Krišjānis Kariņš kormányfő úgy látja, hogy a lett társadalom egy része nem pontosan érti az Egyezmény célját. Arvils Ašeradens pártelnök szerint pedig, tekintettel a pártok közötti nézetkülönbségekre, egyedül az alkotmánybíróság hivatott arra, hogy mérlegeljen a kérdésben. A lett taláros testületnek mindenképpen foglalkoznia kell az üggyel, tekintettel arra, hogy ehhez 20 képviselő aláírás szükséges, és jelen esetben összesen 21-en írták alá a kezdeményezést.

Joób Kristóf

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés